in

Смрт мигранта у Прихватном центру за избеглице у Суботици

Центар за заштиту и помоћ тражиоцима азила у Србији објавио је данас ову информацију на свом налогу на друштвеној мрежи Твитер.

“Јуче ујутро, лице из Марока изгубило живот, а према наводима других избеглица у питању је прекомерна употреба опијата и алкохола” – наводи се у објави, уз кратак снимак начињен, вероватно, у самом центру.

Тим поводом редакција РТВ-а обратила се КИРС-у из којег је стигла потврда информације.

“Можемо да потврдимо да је беживотно тело мигранта јуче око подневна нађено у ПЦ Суботица, након чега су позване полиција и Хитна помоћ чији су лекари констатовали смрт” – наводи се у одговору КИРС-а.

У својој објави на Твитеру, Центар за заштиту и помоћ тражиоцима азила у Србији такође наводи да су капацитети кампа у Суботици “препуњени”, односно да је протекле недеље број лица достизао и 350, а да је капацитет 200 места.

Из КИРС-а су демантовали ову информацију наводећи да на јучерашњи дан у кампу било 249 избеглица.

“Комесаријат за избеглице и миграције наглашава да капацитета за смештај има, центри на југу су полупразни а неки и у стању мировања. Јавности је добро познато да мигранти гравитирају ка северу и да их је зато у тим центрима више. Став Комесаријата је такође добро познат а то је да је боље и за мигранте и за домицилно становништво да мигранти буду у центрима, где им је топло, имају топлу воду, храну и интернет, него да су напољу” – наводи се у одговору.