in

Сведок сарадник не терети Дарка Шарића

Навео је да никада није комуницирао са Шарићем, али да га је једном видео у кући Драгана Дудића, а после у једној дискотеци у Пљевљима. Сведок сарадник је објаснио да су дрогу убацивали у гумене чамце, негде између Уругваја и Аргентине и да су је након тога пребацивали у контејнере и на прекоокеанске бродове.

Такође, на питање тужилаштва ко је био главни у „фирми“, рекао је да је он имао комуникацију само са Жељком Вујановићем и Дудићем, те да не зна ко је био главни.

На прошлом суђењу сведочио је сведок сарадник Небојша Јоксовић.

Јоксовић и Вуковић сведоче први пут јавно на претресу у овом другостепеном поступку пред Апелационим судом, пошто су до сада током два првостепена суђења пред Специјалним судом исказе давали иза затворених врата.

Шарић је у међувремену 14. априла ухапшен због сумње да је од почетка 2020. до 14. априла 2022. године направио организовану криминалну групу која је у међународним размерама на територији Јужне Америке спроводила криминални план договарања неовлашћене куповине кокаина, његов транспорт до Европе ради даље продаје, а све у циљу стицања финансијске користи.

Наиме, са њим су ухапшени и његов адвокат Дејан Лазаревић, Урош Радовановоћ (који се раније презивао Мишић), Данило Одавић, Душко Мирковић и Данило Стојановић

Претходно је Шарићу је 24. децембра Апелациони суд укинуо притвор и одредило кућни притвор уз електронски надзор.

Он је четири и по године био у бекству, а предао се домаћим правосудним органима у марту 2014. године од када је до 24. децембра 2021. био у притвору.

Иначе, претрес пред Апелационим судом се одржава пошто је овај суд након поновног разматрања жалби у новембру прошле године, одлучио да отвори претрес и сам изведе кључне доказе, након чега ће донети нову правоснажну пресуду.

Прву правоснажну пресуду из октобра 2020. године је следећег маја Врховни касациони суд укинуо по ванредном правном леку и наложио да се поново разматрају жалбе на првостепену пресуду Специјалног суда из 2018. године којом је Шарић осуђен на 15 година затвора због шверца кокаина током 2008. и 2009. године.

Након овог јавног дела претреса биће донета нова другостепена пресуда која ће накнадно бити објављена писаним путем.

Апелациони суд сада може првостепену пресуду да потврди у целости, да је преиначи у целости или у неким деловима или у висини казни и да онда изрекне правоснажну пресуду.

Првостепеном пресудом на коју су изјављене жалбе Шарић је осуђен на 15 година затвора као један од три организатора групе која је кријумчарила укупно 5,7 тона кокаина из Јужне Америке у Западну Европу током 2008. и 2009. године.

Горан Соковић, који је све време у бекству осуђен је на 15 година затвора, такође као организатор групе, као и Жељко Вујановић који је добио 14 година затвора, а зимус је одведен на издржавање казне.

Остали оптужени су осуђени на казне затвора од 9 и по до 12 година затвора, док су тројица сведока сарадника добила симболичне казне од пет до 10 месеци затвора.

Осим у односу на Шарића, поново се разматрају жалбе Горана Соковића, Жељка Вујановића, Марка Пандрца, Николе Димитријевића, Ненада Новаковића, Боšка Недића, Петра Обрадовића, Небојше Сретеновића, Михајла Ђоковића, Родољуба Радуловића, Борислава Туњића, Милана Миловца, Живка Сибинског, Дарка Тошића, Милоша Цајића и сведока сарадника Радана Адамовић, Небојше Јоксовића и Драшка Вуковића.

Шарићу је укинутом правоснажном одлуком Апелационог суда у новембру 2020. године била потврђена казна од 15 година затвора, коју му је претходно у децембру 2018. године првостепеном пресудом изрекао Специјални суд.

Један део оптужених је правоснажно ослобођен и њима се суђење не понавља.

Крајем јула 2020. године Шарић је првостепеном пресудом Специјалног суда осуђен на девет година.