in

U Zubinom Potoku protest Srba zbog hapšenja Milovana Božovića

U Zubinom Potoku protest Srba zbog hapšenja Milovana Božovića

“Osumnjičeni M.B. tereti se i za umešanost u slučaju napada vatrenim oružjem na jedinicu kosovske policije, gde su dva policajca zadobila rane iz vatrenog oružja, naveli su iz kosovske policije.

Petar Petković i Goran Rakić sutra se obraćaju novinarima

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković održaće sutra konferenciju za medije u Pres sali Vlade Srbije.

Kako je najavljeno iz Kancelarije za KiM, konferenciji predviđenoj za 11 sati, prisustvovaće i predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Takođe dodaju da je protiv uhapšenog podneta krivična prijava za krivična dela učešće u organizovanoj ili organizovanje kriminalne grupe, ”ubistvo u pokušaju”, ”stvaranje opšte opasnosti” i ”napad na službeno lice prilikom vršenja njegove službene dužnosti”.

Iz kosovske policije su poručili ”da će sve dalje radnje biti preduzete u saradnji i koordinaciji sa pravosudnim organima”.

U Zubinom Potoku se večeras okupili Srbi zbog hapšenja Milovana Božovića

U centru Zubinog Potoka večeras se okupilo više desetina ljudi u znak protesta što je u popodnevnim satima uhapšen Milovan Božović, koga privremene prištinske institucije terete za paljenje automobila sa tzv. kosovskim ”RKS” tablicama, ali i napada na Kosovsku policiju, saznaje Tanjug.

Nakon dva sata, okupljeni Srbi su se razišli.

Srbi iz Zubinog Potoku su uplašeni i nezadovoljni zbog sve učestalijih napada i hapšenja Srba na severu Kosova i Metohije.

Milovan Božović uhapšen je oko 17 časova, a kosovska policija tvrdi da je osumnjičeni odgovoran za paljenje automobila, napad na policijske službenike, organizovani kriminal, ubistvo u pokušaju i stvaranje opšte opasnosti.

Povodom hapšenje Božovića, oglasio se i ministar policije u Prištini Dželjalj Svečlja, koji je izneo tvrdnju ”da je paljenje automobila orkestrirano iz zvaničnog Beograda”, kako bi se, kako kaže, ”usadio strah drugim građanima”, a to je, dodaje, ”nesumnjivo krivično delo”.

”Jedan od njih koji je danas uhapšen, je pored paljenja automobila na Severu bio aktivan kao deo kriminalne strukture tzv. Civilne zaštite, a prethodno je iz pištolja napao Kosovsku policiju i povredio dvojicu službenika, napisao je na Fejsbuku Svečlja.

On tvrdi i da bezbednosne agencije imaju dokaza o njegovoj umešanosti u organizovani kriminal.

Svako ko je kao pojedinac ili kao deo kriminalnih grupa na čijem je čelu Beograd, počinio bilo koje krivično delo koje ima za cilj destabilizaciju Kosova, biće identifikovan i priveden, dodao je Svečlja.

Kako Tanjug saznaje, Božović nikada nije imao problema sa zakonom.

Srpska lista: Priština hoće da izazove incidente pred nastavak pregovora u Briselu

Srpska lista saopštila je da su privremene vlasti u Prištini danas uhapsile Srbina iz Zubinog Potoka i bez ijednog dokaza ga optužile za teška krivična dela, u nameri da pred nastavak pregovora u Briselu izazovu reakciju srpskog naroda na severu KiM nastavljajući da ga maltretiraju.

”Kurtijev režim do sada nije rešio nijedan napad na Srbe, a kojih je bilo na desetine, ali kada treba progoniti Srbe bez dokaza tu deluje pod hitno. Očigledno da je njegova namera da izazove haos, a situacija na terenu govori da nije daleko od toga”, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Kako dodaju iz Srpske liste, od skoro Priština, u nameri da obmane javnost ide korak dalje, pa se i u slučajevima kada su oštećeni Srbi, kao osumnjičeni neosnovano hapse Srbi i pokušava da se spinuje realnost na terenu i skrivaju pravi krivci za napad na Srbe i srpsku imovinu.

Priština da oslobodi Srbina koga su oteli Kurtijevi specijalci

Srpska lista saopštila je večeras da ”nakon što je prikupila podatke o današnjoj otmici Srbina od strane Kurtijevih specijalaca”, želi da naglasi da srpski narod upozorava Prištinu da u slučaju da ne oslobodi neosnovano uhapšenog koga su danas Kurtijeve jedinice otele na severu Kosova i Metohije i ne prestane sa maltretiranjem srpskog naroda, da će izazvati reakciju svih Srba.

”Da pojasnimo, to neće biti neko upozorenje već opšti ustanak za zaustavljanje represije Aljbina Kurtija nad nedužnim građanima”, upozorili su iz Srpske liste.

Kancelarija za KiM: Kurti pokušava da izazove novu krizu

Nasilnim, nervoznim i iznuđenim potezima kosovske policije koja je danas uhapsila Milovana B. u Zubinom Potoku i nastavila da maltretira Srbe na severu Kosova i Metohije, pokazuje se zapravo prava namera Aljbina Kurtija, a to je pokušaj izazivanja haosa i stvaranja nove krize, saopšteno je večeras iz Kancelarije za KiM Vlade Srbije.

”Kurti na svaki mogući način, preko svojih posilnih, pokušava da izazove tenzije na severu Kosova i Metohije, kako bi isprovocirao reakciju Srba, koje bi potom optužio za potencijalnu eskalaciju situacije na terenu, samo da bi pobegao od dijaloga i obaveza iz Ohrida koje se tiču formiranja ZSO”, navode iz Kancelarije.

Nije slučajno Kurti, kako dodao, izabrao da baš danas krene da hapsi Srbe, kao što je i poziv za izdržavanje kazne Ivanu Todosijeviću tempirao pred početak razgovora u Briselu i što je nastavio da na svaki način maltretira Srbe na severu KiM, ne bi li u stvaranju krize našao opravdanje i izbegao formiranje ZSO, a zatim sebi produžio vreme na vlasti, a sve zaklanjajući se iza nekakve borbe protiv korupcije.

”Kurti, po oprobanom scenariju, podiže tenzije na terenu i priziva eskalaciju svaki put pred razgovore u Briselu, iako je dobio jasna upozorenja međunarodnih zvaničnika da spusti tenzije, prestane sa jednostranim nasilnim potezima i krene u proces normalizacije odnosa”, dodaje se u saopštenju.

Iz Kancelarije za KiM još navode da je sada svima jasno ko je faktor nestabilnosti na Zapadnom Balkanu, ko ruši dijalog, tako da, kako dodaju, ”ništa kod Kurtija ne može biti ‘normalno’ pa ni normalizacija odnosa”.

U Leposaviću na KiM zapaljena tri automobila

Kosovska policija saopštila je da su nepoznate osobe tokom noći zapalile tri automobila u Leposaviću, na severu Kosova i Metohije.

Iz policije navode da su zapaljena dva automobila tzv. kosovskih registarskih oznaka RKS i jedan srpske registracije BG.

Policijske jedinice i vatrogasci su odmah izašli na lice mesta kako bi ugasili požar. Kosovska policija je u ovim slučajevima brzo reagovala, preduzimajući odgovarajuće policijske radnje i pokrenula krivične predmete koji će ozbiljno istražiti ove slučajeve, navedeno je u saopštenju Kosovske policije.

Pored Leposavića, prethodnih noći zapaljena su vozila i u opštinama Zubin Potok, Kosovska Mitrovica i Zvečan.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /