in

Више од 30 припадника Росу упало у Штрпце на дан сеоске славе, запленили сву опрему српске општине

Претресено је више локација, а акција је почела јутрос нешто пре седам часова, преноси РТС.

Из седишта привременог органа општине Штрпце, који ради у систему Владе Србије, изнета је документација, компјутери и остала опрема. Циљ је застрашивање и малтретирање Срба у тој општини, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Тужилаштво у Приштини је саопштило да је полиција у Штрпцу покренула акцију одузимања документације, опреме и сигурносних камера са, како тврде, “објеката нелегалних структура”.

Блокирали читаву општину

Више од 30 припадника Росу упало је рано јутрос у Штрпце под пуном опремом, с циљем новог застрашивања и малтретирања Срба у овој општини, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију (КиМ)

“Специјалци Росу су распоређени на више локација, блокирали су читаву општину, упали су у основну школу ‘Шарски одред’ на Брезовици, у објекат поште у селу Драјковце, упали су и претресали зграду Привременог органа одакле износе сву документацију и компјутере, упали су у зграду ТВ Херц, једине телевизије на српском језику у Штрпцу, пењу се по бандерама одакле скидају надзорне камере које не раде више година”, навела је Канцеларија за КиМ.

Указује се да је Росу поново изабрала да у Штрпце упадне баш на велики празник, с обзиром да је данас сеоска слава свети Јован и велики вашар у Штрпцу, када се окупља велики број мештана, и подсећа да је исто учињено и приликом претходних упада у ову српску средину.

“Иако јединице из Приштине добро знају да камере које су легално постављене пре скоро 10 година, нису у функцији већ дуже време и то су проверавали и претходних дана у више наврата, то им је послужило као изговор да поново упадну у Штрпце, малтретирају народ који не може нормално да функционише. С каквим оправдањем специјалци Росу упадају у српску основну школу у Штрпцу?”, упитала је Канцеларија за КиМ.

Закључује се да нема сумње да је по среди нови атак и притисак на Србе да напусте свој кућни праг, јер не постоји ниједан оправдани разлог за нову акцију Росу у овој српској средини.

Тужилац Маљоку: У Штрпцу се уклањају сигурносне камере

На више локација у Штрпцу полиција од раног јутра по налогу суда и тужилаштва у Урошевцу спроводи рацију, потврдио је за портал Калџо тужилац тужилаштва у Урошевцу Расим Маљоку, који је казао да се акција Росу у Штрпцу од јутрос одвија по налогу тог тужилаштва и суда у Урошевцу.

Маљоку је за Калџо објаснио да је у току “рација” на четири локације са којих се уклањају сигурносне камере.

Навео је да акција није директно повезана са истрагом бесправне градње на Брезовици, али да се односи на неке од ухапшених у том случају, преноси Косово онлајн.

Маљоку тврди да је један од ухапшених, бивши градоначелник општине Братислав Николић, “координатор нелегалних структура”, а да су те структуре “управљале сигурносним камерама које су пратиле кретање грађана и институције Косова и те информације прослеђене безбедносним структурама у Србији”.

Како је пренео Калџо, одузето је више десетина досијеа који су се налазили у канцеларијама некадашњих “паралелних органа Србије” у овој општини.

Руководство Општине Штрпце: Циљ акције је застрашивање, камере уградила Општина која ради и функционише по косовским законима

Руководство Општине Штрпце, на челу са Далибором Јевтићем, оценило је данас да акција косовске полиције, изведена по налогу урошевачког Суда и Тужилаштва, представља још један вид притиска на житеље општине Штрпце у циљу застрашивања.

“Посебно забрињава чињеница да је акција спроведена на сеоску славу, на велики празник Светог Јована када велики број грађана одлази у цркву”, оценило је општинско руководство на хитно сазваном састанку.

Руководство подсећа да су сличне акције спроведене и у време Светог Николе 2021. године, Бадњег дана 2022. године и 16. марта уочи сећања на Погром.

Спровођење оваквих акција и велико присуство Полиције Косова не само да уноси немир већ и велико неповерење у саме институције које спроводе акције, сматра руководство општине и истиче да додатно забрињава што се у судском налогу говори о шпијунажи, илегалним камерама и структурама.

Наглашавају да је јасно да ни слово од тога није истина и да је камере уградила Општина која ради и функционише по косовским законима.

“Налогом, на одређени начин се тврди да је Општина Штрпце која функционише по законима Косова илегална”, наводи локално руководство на челу са Јевтићем.

Додају и да након последње седнице СО Штрпце, где је изгласана иницијатива о омогућавању рада Привременог органа Штрпца, данашњи упад у ту институцију са налогом да се трајно затвори виде као потврду да је читава акција са политичком позадином уперена против интереса грађана општине Штрпце и саме Општине као институције.

Позвали су још једном Приштину да се престане са сваким видом притиска на грађане Штрпца, а међународне институције да реагују и заштите управо право на миран живот грађана Штрпца.

У циљу пуне транспарентности руководство општине жели да обавести јавност да је на територији општине Штрпце, у селима Драјковце, Штрпце и Јажинце, у складу са законским процедурама уграђен видео надзор и то у три наврата 2013, 2016. и 2017.

“У једном саобраћајном инциденту, почетком 2014. године, дошло је до оштећења и покидани су каблови видео надзора на стубовима у Штрпцу. Од тог тренутка камере нису биле у функцији. О самом инциденту обавештена је и Полиција Косова”, навело је руководство општине.

Нагласили су да је полиција неколико пута ове године тражила информације везано за камере, прегледала сервер и уверила се да видео надзор не ради.

Позадина акције политичка, врши се додатни притисак на Србе

Председник општине Штрпце Далибор Јевтић изјавио је да упад припадника РОСУ рано јутрос у ту општину, има политичку позадину, како би се извршио додатни притисак на Србе, те упитао међународну заједницу докле ће толерисати такав однос према Србима на КиМ.

Акција више од 30 припадника РОСУ у Штрпцу, која је почела нешто пре седам сати јутрос, завршена је око подне.

Претресено је више локација, а из седишта привременог органа општине, који ради у систему Владе Србије, изнета је документација, компјутери и остала опрема.

“Нажалост наставља се са праксом косовске полиције, да по налогу суда или тужилаштва у Урошевцу, на било који од већих православних празника, шаље специјалне полицијске јединице у Штрпце”, рекао је Јевтић.

Како је рекао, од раних јутарњих сати, на велики празник, Ивањдан, на сеоску славу, полиција је на неколико локација извршила упад, са налогом да се провери видео надзор, да се провере све камере које се налазе на главном путу у Штрпцу и да се додатно још једном претресе Привремени орган као институција за коју тврде да је паралелна и илегална.

“Ово је још један вид притиска на грађане Штрпца и јасна порука да је живот и опстанак Срба итекако тежак. Циљ ове акције, а ово је шеста у последњих седам месеци, које су углавном биле на велике празнике, јесте да се додатно застраше Срби”, рекао је Јевтић.

Он је истакао да је општина већ изашла у сусрет институцијама које су тражиле информације у вези са видео надзором, посебно напомињући да су камере инсталиране 2013, затим 2016, па 2017. године, у складу са тада важећим Законом о видео надзору и безбедности.

“Ништа нисмо урадили противзаконито. Чак је и на улазу у Штрпце јасан знак да улазите у зону видео надзора, што знаци да је све у скаду са процедурама”, навео је Јевтић.

Он је појаснио да је Закон о заштити личних података измењен пре нешто висе од годину дана, а да камере у Штрпцу нису у функцији дуже од пет или шест година.

“Све те информације су институције, које су их пре акције тражиле, и добиле, тако да није било разлога да се поступа на овакав начин као данас”, указао је Јевтић.

То само говори да је позадина акције чисто политичка, са циљем да се изврши податни притисак на становништво, нагласио је Јевтић и додао да не види други разлог за овакво поступање.

Припадници РОСУ, блокирали блокирали су читаву општину, упали у основну школу ‘Шарски одред’ на Брезовици, у објекат поште у селу Драјковце, претресали зграду Привременог органа, а упали су и у зграду ТВ Херц, једине телевизије на српском језику у Штрпцу.

Јевтић каже да су упад у школу и у једину српску телевизију која функционише у Штрпцу ништа друго до порука да ни те институције нису добродошле.

Зато је упитао представнике међународне заједнице докле ће толерисати такву врсту односа и притиска које одређене институције Приштине врше над Србима.