in

Analizirali vukove iz Černobilja- Imuni na rak!

Nakon katastrofalne nuklearne havarije u Černobilju 1986. godine, grad je evakuisan, a oblast je postala pustinja, sablasna i opasna za ljudski boravak zbog visokih nivoa radijacije.

Međutim, vreme nije stalo nakon evakuacije. Priroda je, iznenađujuće, počela da vraća svoj teritorijum, a divlje životinje su se vratile u ovu neobičnu „divljinu“. Među njima su i vukovi, koji su postali neka vrsta simbola preživljavanja u ovom radioaktivnom okruženju.

Nedavna istraživanja sprovedena od strane Kare Lav, evolucionog biologa i ekotoksikologa sa Univerziteta Prinston u Sjedinjenim Američkim Državama, dodatno su osvetlila ovu fascinantnu priču. Lav i njen tim posetili su Černobiljsku zonu 2014. godine, opremljeni s opremom za praćenje i analizu, kako bi istražili kako vukovi preživljavaju u ovom radioaktivnom okruženju.

Jedno od najznačajnijih otkrića koje su napravili, je da su černobilski vukovi izloženi nezamislivo visokim nivoima radijacije – čak 6 puta višim od zakonskih granica za ljudsku sigurnost.

Ovo je zastrašujuće otkriće, posebno ako se uzme u obzir činjenica da su ovi vukovi izloženi radijaciji tokom čitavog svog života. Ipak, iznenađujuće je što su istraživači primetili, da ovi vukovi nisu pokazali očekivane znakove bolesti povezane s radijacijom, kao što su tumori ili drugi problemi sa zdravljem.

Lavova je otkrila, da su vukovi promenili imuni sistem slično pacijentima koji su podvrgnuti zračenju, ali je još važnije identifikovala specifične delove genetskih informacija životinja koji su izgledali otporni na povećan rizik od raka.

Mnoga istraživanja na ljudima su otkrila mutacije koje povećavaju rizik od raka – uz prisustvo varijante BRCA gena, što povećava verovatnoću da žena razvije rak dojke ili jajnika, na primer. Međutim, rad Lavove je nastojao da identifikuje zaštitne mutacije koje povećavaju šanse za preživljavanje raka.

Ovo otkriće izaziva mnoga pitanja i intrigira naučnu zajednicu. Kako su vukovi uspeli da razviju otpornost na radijaciju? Da li su evoluirali specifične mehanizme odbrane, ili su ove promene rezultat slučajnih mutacija?

Ova pitanja postavljaju temelje za dalja istraživanja, koja će nam pomoći da bolje razumemo kako životinje reaguju na ekstremne uslove, uključujući i one koji proizlaze iz ljudskih aktivnosti, kao što su nuklearne katastrofe.

Naučna zajednica je zato sa velikim interesovanjem pratila rad Lavove i njenog tima, nadajući se da će ova otkrića pomoći u stvaranju održivijeg i bezbednijeg sveta kako za ljude, tako i za divlje životinje. Ova otkrića su predstavljena na nedavnom sastanku Društva za integrativnu i komparativnu biologiju u Sijetlu, Vašington.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /