in

Bi-Bi-Si “pogrešno predstavio” rizik od kovida da bi opravdao zatvaranje

„Sumnjam da je ovim dezinformacijama dozvoljeno da opstanu tokom 2020. jer su opravdavale zatvaranje celokupnog stanovništva“, rekao je savetnik škotske vlade za vreme jeka pandemije

Bi-Bi-Siju je dozvoljeno da „pogrešno predstavi“ rizik koji virus kovid 19 predstavlja za većinu ljudi, kako bi pojačao podršku javnosti za zatvaranje, poručio je britanski epidemiolog i savetnik škotske vlade u jeku pandemije Markus Vulfhaus.

Prof. Vulhaus je tokom svedočenja pred odborom za istragu odgovora Vlade na pandemiju kritikovao britanski javni servis zato što je „uzastopno izveštavao o retkim smrtima ili teškim oblicima bolesti među zdravim odraslima kao da je to bila norma“.

Kako kaže, to je stvorilo „obmanjujući utisak“ među gledaocima Bi-Bi-Si Njuz na početku pandemije da su „svi u opasnosti“ i da „virus ne diskriminiše“, iako su, kako kaže, smrtni ishodi nakon zaraze virusom bili 10.000 puta češći među onima starijim od 75 godina nego kod mlađih od 15 godina, prenosi „Telegraf“.

„Sumnjam da je ovim dezinformacijama dozvoljeno da opstanu tokom 2020. jer su opravdavale zatvaranje celokupnog stanovništva“, kaže profesor na Univerzitetu u Edinburgu.

Ističe da je „pogrešna percepcija“ koju je stvorio Bi-Bi-Si bila „prepreka intervencijama među ranjivom manjinom koja je zaista bila u visokom riziku od kovida“.

Takođe je zaključio da je zaključavanje bilo „najmanje efikasno u zaštiti najugroženijih upravo zbog njihove potrebe da imaju kontakte sa zdravstvenim i socijalnim radnicima – samoizolacija nije bila opcija“, rekao je stručnjak, dodavši da je to „trebalo prepoznati od samog početka“.

Novinari „Telegrafa“ su prošle godine razgovarali sa sadašnjim i bivšim novinarima Bi-Bi-Sija koji su govorili o „klimi straha“ u korporaciji za vreme pandemije, pri čemu su se iskusnim novinarima „otvoreno rugali“ ako dovode u pitanje zatvaranje.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /