in

Bivši istražitelj Pentagona optužio Rusiju za umešanost u misteriozni „Havanski sindrom“

Bivši istražitelj Pentagona optužio Rusiju za umešanost u misteriozni „Havanski sindrom“


Američki zvaničnik Greg Edgrin, koga je CBS News predstavio kao penzionisanog šefa istrage Pentagona o slučajevima „Havanskog sindroma“, najavio je umešanost ruskih obaveštajnih službi u neobjašnjive slučajeve bolesti američkih zvaničnika u glavnom gradu Kube.

Edgrin je bio jedan od gostiju nedeljne informativne emisije „60 minuta“.

„Ako grešim što Rusija stoji iza ovih nenormalnih zdravstvenih incidenata, doći ću u vašu emisiju i pojesti svoju kravatu“, rekao je Edgreen.

Istovremeno, on nije pružio nikakve dokaze o ulozi Rusije u „havanskom sindromu“, ograničavajući se samo na neosnovane optužbe na račun Moskve, koja je navodno pokušala da ograniči napredak SAD u odnosima sa Kubom.

Razvijajući svoju ideju, Edgrin je polemisao sa stavom američke administracije, koja je smatrala malo verovatnim da će se Ruska Federacija ili bilo koja druga strana umešati u situaciju sa „Havanskim sindromom“.

Ranije je Vašington post objavio da pregled američkih obaveštajnih agencija nije dozvolio zaključak da iza „sindroma Havane” stoji „strani protivnik”.

„Havanski sindrom“ je konvencionalni naziv za skup simptoma na koje se žalio jedan broj zaposlenih u ambasadi SAD.

Među njima su glavobolja, hronični umor, smanjena performansa, mučnina i problemi sa sluhom. Prvi put je otkriven među američkim diplomatama u kubanskoj prestonici, kasnije su slični incidenti zabeleženi i u drugim zemljama.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /