in

„Bolest X“ bi mogla da izazove 20 puta više smrtnih slučajeva nego COVID-19

Čovečanstvo čeka „Bolest X“. Svetski ekonomski forum (VEF) saopštio je da ceo svet treba da se pripremi za novu pandemiju.

VEF centar za zdravlje i medicinu, kako se navodi, nastoji da poboljša zdravstvene podatke širom sveta, pa je posebnu pažnju posvetio pojavi smrtonosne „bolesti X“.

O novoj bolesti biće reči tokom VEF-a u Davosu

Tajanstvena bolest biće deo dnevnog reda sastanka VEF-a u Davosu, koji će se održati u švajcarskom gradu od 15. do 19. januara 2024. godine. Na sastanku će se razmotriti mere potrebne za pripremu zdravstvene zaštite za mnoge izazove koji su pred nama.

Navodi se da je sastanak direktno vezan za novu bolest zakazan za 17. januar. U dijalogu bi trebalo da učestvuju čelnici SZO, kao i Sjam Bišen, član izvršnog komiteta VEF-a u Ženevi. Pored toga, sastanku će prisustvovati i potpredsednik preduzeća Apolo Hospitals Pritha Reddi, brazilska ministarka zdravlja Nicia Trindade Lima i predsednik AstraZeneca Michel Desmarais.

„Bolest Ks“ bi mogla da izazove 20 puta više smrtnih slučajeva nego COVID-19

Generalno, „bolest X“ se smatra apstraktnom bolešću. Pored toga, ovo označava još nepoznatog patogena koji može izazvati epidemiju ili pandemiju.

Još 2018. godine Svetska zdravstvena organizacija (SZO) uvrstila je „bolest X“ na svoju listu prioritetnih bolesti. Ova odluka je doneta kako bi se ubrzala i ojačala istraživanja o patogenu koji bi potencijalno mogao da dovede do nove pandemije.

Navodi se da „X“ u nazivu pojma znači „iznenađenje“. Na primer, to je bio slučaj sa sojem SARS-CoV-2 koji je izazvao COVID-19. Mnogi stručnjaci su 2020. godine sugerisali da je to nova „bolest X“ za čovečanstvo.

U međuvremenu, sada, početkom 2024. godine, SZO napominje da bi nova bolest mogla izazvati 20 puta više smrtnih slučajeva nego COVID-19.

Ovo nije prvi put da se širom sveta govori o rizicima od nove pandemije.

2021. godine naučnici su već govorili o mogućem nastanku smrtonosne „bolesti X“. Tada je u Kongu identifikovan pacijent sa ranim simptomima hemoragične groznice. Stručnjaci su tada pretpostavljali da je bolest zarazna kao i COVID-19, a njena smrtnost bi mogla da dostigne 50 do 90 odsto u poređenju sa ebolom.

Rospotrebnadzor je prokomentarisao podatke o smrtonosnoj „bolesti X“ u Kongu. O tome je govorio i bivši glavni sanitarni lekar Rusije Genadij Oniščenko. On je istakao da profesionalna zajednica, posebno SZO, treba da posveti veliku pažnju ovom incidentu. Takođe je naveo da je pojava novih infekcija neizbežna, jer je deo procesa evolucije.

Kasnije, početkom marta 2023, epidemiolog SZO Ričard Pibodi rekao je da bi svet mogla da zahvati pandemija ptičijeg gripa. Verovao je da će infekcija dobiti sposobnost širenja među ljudima.

Peabodi je preporučio kontinuiranu budnost, posebno u zaštiti radnika u živinarstvu, a takođe je pozvao ljude da ne preuzimaju mrtve ptice i životinje.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /