in

Brašno od cvrčaka dobija zeleno svetlo u Italiji!

Nutrinsect, kompanija iz Italije, postala je pionir u prehrambenoj industriji dobijajući odobrenje za prodaju brašna od cvrčaka namenjenog ljudskoj upotrebi.

Ovaj inovativni proizvod, bogat hranljivim materijama, uvodi novu eru u ishrani, izazivajući tradicionalne gurmane i suprotstavljajući se pokušajima vlade da ograniči korišćenje insekata u ishrani.

Joze Frančesko Čijani, direktor kompanije, izrazio je oduševljenje ovim značajnim korakom: „Ovo predstavlja prekretnicu u istoriji hrane. Naše brašno od cvrčaka, koje obiluje proteinima i mikrohranjivima, sada može biti korišćeno u raznim prehrambenim proizvodima.“

Motivacija iza ove inovacije proizlazi iz Čijanijeve želje da pronađe održiv i alternativan izvor proteina.

Od 2020. godine, milioni cvrčaka se uzgajaju u kontrolisanoj sredini u fabrici u centralnoj Italiji. Cvrčci se zatim prerađuju i melju u fino brašno, koje je do sada bilo dostupno samo za ishranu kućnih ljubimaca.

Evropska unija je 2023. godine odobrila prodaju insekata za ljudsku upotrebu, što je u Italiji rezultiralo nizom propisa usmerenih ka sprečavanju mešanja insekata sa tradicionalnim jelima.

Vlasti su naglašavale potrebu za jasnim označavanjem porekla i korišćenjem latinskog naziva „Acheta domesticus“ (domaći cvrčak) na pakovanjima.

Nakon rasprava i preispitivanja, vlada je popustila i uvela stroga pravila obeležavanja. Čijani je pozdravio ovu odluku i pozvao ministra poljoprivrede da se uveri u kvalitet i nutritivnu vrednost brašna od cvrčaka.

Prednosti konzumiranja insekata su mnogobrojne. Oni su bogati proteinima, vitaminima i mineralima, a uzgajaju se uz minimalan uticaj na životnu sredinu. Procenjuje se da će tržište jestivih insekata u Evropi do 2030. godine dostići 2,7 milijardi evra.

Brašno od cvrčaka Nutrinsecta će biti dostupno prehrambenim kompanijama, ugostiteljskim objektima i online kupcima. Čijani je optimističan u vezi sa prihvatanjem proizvoda, ističući da je 100% proizveden u Italiji i da se po ukusu može uporediti sa semenkama bundeve, lešnicima i škampima.

Ova inovacija u svetu hrane otvara vrata novim mogućnostima i ukazuje na održiv i nutritivno bogat izvor proteina. Hoće li brašno od cvrčaka osvojiti italijanske kuhinje? To će vreme pokazati, ali ova prekretnica u prehrambenoj industriji već je zabeležena.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /