in

Egipat je sve znao i obavestio Izrael koji je ćutao

Egipat je sve znao i obavestio Izrael koji je ćutao

Sve veća pitanja u vezi sa masovnim neuspehom izraelskih obaveštajnih službi, da predvide i pripreme se za iznenadni napad Hamasa, pojačana su u ponedeljak kada je egipatski obaveštajni zvaničnik rekao, da je Jerusalim ignorisao ponovljena upozorenja da teroristička grupa sa sedištem u Gazi planira „nešto veliko“ – što je uključivalo očigledno direktno obaveštenje ministra obaveštajnih službi Kaira premijeru.

Egipatski zvaničnik je rekao da je Egipat, koji često služi kao posrednik između Izraela i Hamasa, više puta razgovarao sa Izraelcima o „nečem velikom“, bez detaljnijeg objašnjenja.

Rekao je da su izraelski zvaničnici fokusirani na Zapadnu obalu i umanjili pretnju iz Gaze. Vladu premijera Benjamina Netanjahua čine pristalice doseljenika sa Zapadne obale, koji su zahtevali mere bezbednosti u toj zemlji, suočeni sa sve većom plimom nasilja u poslednjih 18 meseci.

„Upozorili smo ih da dolazi eksplozija situacije, i to vrlo brzo, i biće velika. Međutim, oni su potcenili takva upozorenja”, rekao je za „Asošijeted pres“ zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, jer nije bio ovlašćen da sa medijima razgovara o sadržaju osetljivih obaveštajnih razgovora.

Netanjahu je negirao da je primio bilo kakvo upozorenje unapred, rekavši tokom obraćanja naciji u ponedeljak uveče, da je ta priča „lažna vest“.

„Nijedna rana poruka nije stigla iz Egipta, a premijer nije razgovarao ili se sastao sa šefom obaveštajne službe od uspostavljanja vlade — ni indirektno, ni direktno“, navodi se u saopštenju njegove kancelarije ranije tog dana.

U jednom od pomenutih upozorenja, egipatski ministar obaveštajnih službi general Abas Kamel lično je nazvao Netanjahua samo 10 dana pre masovnog napada, da će stanovnici Gaze verovatno uraditi „nešto užasno“.

Neimenovani egipatski zvaničnici rekli su, da su šokirani Netanjahuovom ravnodušnošću prema vestima, i rekli su da je premijer rekao ministru da je vojska „potonula“ u nevolje na Zapadnoj obali.

Međutim, Izrael nije samo navodno ignorisao jasna upozorenja svojih saveznika.

Za Palestince u Gazi, oči Izraela nikada nisu daleko. Bespilotne letelice za nadzor neprestano zuje na nebu. Visoko obezbeđena granica je prepuna sigurnosnih kamera i vojnika na straži. Obaveštajne agencije rade na izvorima i sajber sposobnostima da bi izvukle informacije.

Međutim, izgledalo je da su „oči“ Izraela bile zatvorene uoči iznenadnog napada Hamasa, koja je probila izraelske granične barijere, i poslala stotine boraca u Izrael, da izvedu napad u kojem je ubijeno preko 700 i ranjeno 2.000 ljudi.

„Ovo je veliki neuspeh“, rekao je Jakov Amidror, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost premijera Benjamina Netanijahua. „Ova operacija zapravo dokazuje da obaveštajne sposobnosti u Gazi nisu bile dobre.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /