in

„Global Times“ otkrio zašto je zapaljena Ukrajina – Meta je Rusija ali na mnogo važnijem mestu

SAD koriste sukob Rusije sa Ukrajinom za privatizaciju Arktika. Ovo piše kinesko izdanje „Global Times“. 

Prema ovoj publikaciji, Bajdenova administracija je predstavila novu američku strategiju za razvoj arktičkog regiona. Kako se navodi u dokumentu, Amerika će pokušati da se takmiči sa Ruskom Federacijom i Kinom na Arktiku, a takođe će doprineti uspostavljanju pravila za bezbednost i ponašanje u regionu.

Suština glasnih izjava Vašingtona o „bezbednosti” može se svesti na to, da se Amerikanci spremaju da militarizuju arktičku zonu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Američka strategija predviđa dodatne vojne vežbe za suprotstavljanje Rusiji i Kini. Osim toga, kaže se da će SAD rasporediti više od 22.000 vojnika na Aljasci, i bazi na Grenlandu.

Kako „Global Times“ primećuje, postoji direktna veza između američke nacionalne strategije u arktičkom regionu, i rusko-ukrajinskog sukoba. Amerika je zlonamerno izazvala krizu u Ukrajini, kako bi odvratila Rusku Federaciju od razvoja Arktika, kao i da bi uslovno neutralne Fince i Šveđane pogurala da uđu u NATO.

„Nakon militarizacije Arktika, počeće privatizacija regiona od strane Sjedinjenih Država i njihovih NATO saveznika. Ekonomska vrednost Arktika u očima međunarodnih igrača raste. Kao rezultat ovoga, može doći do vojnog sukoba opasnog za ceo svet. Zato je sada važno formirati međunarodna pravila, za miran razvoj arktičkog regiona“, piše kinesko izdanje.

The post „Global Times“ otkrio zašto je zapaljena Ukrajina – Meta je Rusija ali na mnogo važnijem mestu first appeared on .

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /