in

Izrael i SAD stvorili Hamas kao protivtežu Jaseru Arafatu (2009)

Izrael i SAD stvorili Hamas kao protivtežu Jaseru Arafatu (2009)

Prvo posredno i neposredno pomognemo Izraelu da osnuje Hamas, pa se održe izbori i Hamas postane glavni, zbog čega ih onda moramo pobiti.

Kao kad smo bili saveznici s Osamom bin Ladenom, izjavio američki kongresmen

Većina nas već decenijama zna za Hamas. Uglavnom se smatraju radikalnom muslimanskom terorističkom grupom posvećenom uništenju Izraela. Hamas je na zvaničnim spiskovima terorističkih organizacija i SAD i EU.

Ono što se uglavnom ne zna je da Hamas duguje svoje postojanje Izraelu i Sjedinjenim Američkim Državama. Ta dva saveznika odigrali su značajnu ulogu u oblikovanju i stvaranju ove terorističke skupine. Sedamdesetih godina SAD i Izrael uzeli su grupu palestinskih islamista i pretvorili ih u jednu od najozloglašenijih i smrtonosnijih terorističkih organizacija u istoriji.

Kako piše Intersept:

Ovo nije teorija zavjere. Slušajte šta kažu nekadašnji izraelski zvaničnici, poput generala Jicaka Segeva, izraelskog vojnog upravnika Gaze osamdesetih godina. Segev je po penzionisanju rekao novinaru Njujork tajmsa da je pomogao u finansiranju palestinskog islamističkog pokreta kao „protivteže“ sekularistima i ljevičarima iz Palestinske oslobodilačke organizacije i stranke Fatah, koju je vodio Jaser Arafat (koji je i sam Hamas nazivao „kreaturom Izraela“).

„Izraelska vlada dala mi je budžet“, ispovjedio se penzionisani general, „a vojna vlada daje džamijama“.

„Hamas je, na moju žalost, kreacija Izraela“, izjavio je 2009. za Volstrit žurnal Avner Koen, nekadašnji izraelski zvaničnik za religijska pitanja koji je više od dvadeset godina radio u pojasu Gaze. Sredinom osamdesetih Koen je čak napisao i zvanični izvještaj svojim pretpostavljenim upozoravajući ih da ne igraju „zavadi pa vladaj“ podržavanjem palestinskih islamista protiv palestinskih svjetovnjaka. „Predlažem da usredsredimo napore na uništenje ovog čudovišta prije nego nas stvarnost udari u lice.“

Nisu ga poslušali. Rezultat je bio Hamas. Dakle: prvo su Izraelci pomogli da se stvori militantna linija palestinskog političkog islama, u vidu Hamasa i njegovog prethodnika Muslimanske braće; potom su Izraelci promijenili metod, pokušavajući da ga unište bombardovanjem, opsadom i blokadom.

I mada se za ovo zna već poduže, niko nije objasnio stanje kao svojevremeno Ron Pol. Otkrio je kako su Sjedinjene Države i Izrael igrale ulogu u stvaranju Hamasa kao protivteže Jaseru Arafatu, palestinskom političkom vođi i predsjedniku Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Ono što se dešava na Srednjem Istoku, naročito sada u Gazi, imamo izvjesnu moralnu odgovornost prema objema stranama, jer pružamo pomoć i finansiramo i Arape i Izrael. Sigurno imamo moralnu odgovornost, naročito danas, kad se američko oružje koristi da se ubije toliko Palestinaca, i, u suštini, za to se koristi američki novac.

Ali, postoji i politička odgovornost, što mislim da previđamo, jer se suviše često dešavaju negativne reakcije na naše intervencije u oblastima u kojima ne bi trebalo da se miješamo. Pogledate li istoriju, Hamas je osnovan od strane Izraela, koji je htjeo da Hamas bude protivteža Jaseru Arafatu. Mi smo se postavili u stilu „tad je bilo bolje stanje, poslužilo je svrsi“… Nismo htjeli da Hamas radi ovo što radi.

I onda mi Amerikanci kažemo da imamo tako dobar sistem, da ćemo ga nametnuti svijetu. Izvršićemo invaziju na Irak i naučiti ljude kako da budu demokrate… Hoćemo slobodne izbore… I podstaknemo Palestince da održe slobodne izbore. I oni održe slobodne izbore, i izaberu Hamas.

Dakle, prvo posredno i neposredno pomognemo Izraelu da osnuje Hamas i postavi ga na noge, pa se održe izbori i Hamas postane glavni, zbog čega ih onda moramo pobiti. Znate, prosto nema smisla.

Tokom osamdesetih bili smo saveznici s Osamom bin Ladenom. Takmičili smo se sa sovjetima. Tad je naša CIA smatrala da je dobro ako radikalizujemo muslimanski svijet. Pa finansiramo medrese radi radikalizacije muslimana, da bismo se takmičili sa sovjetima…“

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu

(stanjestvari.com)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /