in

Jedina osoba koje se plašio Pablo Eskobar bila je žena

Droga, stotine ubistava i hedonizam su tri osnovne stavke kojima se može opisati život kolumbijske narko-šefice Grizelde Blanko. Poznata i kao „Kuma“, „Kraljica kokaina“ i „Crna udovica“, komplikovana i nesvakidašnja životna priča Grizelde je bila tema brojnih filmova i serija, kao i najnovije Netfliksove serije „Grizelda“.

Ko je zapravo bila „Kuma kokaina“ i zašto su je se čak i najsuroviji kriminalci na svetu plašili?

Zbog čega su ljudi strepeli samo na pomen njenog imena u Majamiju tokom sedamdesetih i osamdesetih godina? Jednostavno rečeno, Grizelda je bila nemilosrdna – naručivala je ubista sa lakoćom, bez premišljanja, griže savesti ili oklevanja. Veruje se da je bila odgovorna za najmanje 200 ubistava, kao i da je sama usmrtila svoja tri muža.

„Grizelda je volela ubistva. Tela su ležala na ulicama Majamija kao rezultat njenih sukoba. Okupila je svoju grupu ubica koje je nazvala Pistolerosi, a inicijacija se dobijala ubijanjem nekoga, odsecanjem dela tela, koji bi se zatim odneo kao dokaz da je delo gotovo,“ piše u zvaničnim izvorima američke Uprave za suzbijanje narkotika (DEA) iz 1993. godine.

Prvo ubisto sa 11 godina

Njena surova priroda je bila prisutna od od detinjstva: Grizelda Blanko rođena je u Kolumbiji 1943. godine, a već od jedanaeste godine bila je umešana u gnusne zločine – upucala je bogatog dečaka kog je otela, zato što njegovi roditelji nisu hteli da joj plate otkup. Nakon toga, u tinejdžerskim godinama se navodno bavila krađom i prostitucijom, tako da joj mračna strana života nije bila nepoznata.

Kada je imala 21 godinu, ilegalno je emigrirala Njujork sa tadašnjim mužem i troje dece, gde je počela da prodaje marihuanu. Tokom sedamdesetih, naručila je ubistvo prvog muža, koji ju je navodno zlostavljao i odselila se u Majami sa svojom decom.

Tamo se udala za dilera Alberta Brava, koji joj je pokazao još mračniju stranu sveta droge, u kojem je Grizelda počela da smišlja nove metode švercovanja. Naredila bi da se kesice kokaina ušivaju u delove odeće, obuće i brushaltera, te bi za samo jedno putovanje avionom prenela kokain u vrednosti 10.000 dolara. Uskoro je imala čitavu armiju devojaka koje su švercovale drogu za nju.

Ipak, 1975. godine, došlo je do tragičnog kraja ljubavi sa Albertom, zbog prvog susreta sa agentima DEA, koji su ih uhvatili tokom šverca velike količine kokaina. Uspeli su da pobegnu i da se vrate u Medeljin.

Bravo je tom prilikom tokom jedne svađe optužio Grizeldu da je njena brutalnost privukla pažnju i hapšenje, dok je ona bila ubeđena da je muž potkrada. Rasprava je kulminirala kada ga je ubila, nakon čega je dobila nadimak „Crna udovica“. U međuvremenu, njen biznis se razvijao.

Mentorka Pabla Eskobara

„Jedini čovek kog sam se plašio u životu bila je žena, Grizelda Blanko“, citat je ozloglašenog Pabla Eskobara, koji je iskorišćen kao uvodna scena Netlfiksove serije o „kraljici kokaina“. Dok je još uvek bio sitni lopov i krao automobile, Grizelda je širom Amerike unosila strah u kosti. Pojedini izvori tvrde da su bili saradnici, kao i da mu je Grizelda bila „mentor“.

Nastavila je da radi iz Kolumbije i 1978. se udala za svog trećeg muža, Darija Sepulvedu, sa kojim je dobila četvrtog sina. Očigledno je da je Grizelda rado prihvatala svoju ulogu surove narko-šefice, jer je sina nazvala po glavnom junaku njenog omiljenog filma „Kum“, Majklu Korleoneu.

Iste godine se vratila u Majami, koji je tada bio tiho, „penzionersko“ mesto. Za Grizeldu, predstavljao je sjajnu priliku za proširenje biznisa, tako da je ovaj grad uskoro postao narko baza, u koju se kokain redovno dostavljao avionom i rečnim putem.

Početkom osamdesetih postala je najopasnija, ali i najbogatija žena na svetu – mesečno je kontrolisala izvoz od oko 1.5 tona kokaina u SAD. „Bila je žena u svetu muškaraca, pa je morala da se dokaže. Da joj duguješ novac, ona bi te ubila, a ako ti duguje novac, a ne želi da ti plati, ubila bi te“, rekao je jedan od penzionisanih detektiva DEA koji je radio na njenom slučaju.

U mrtvačnicama nije bilo više mesta

„Bilo je ubistava na sve strane, svakog dana, bilo je uobičajeno da jedan Kolumbijac puca u drugog Kolumbijca, a nevini posmatrači bi bili uhvaćeni u unakrsnoj vatri“, rekao je detektiv DEA, Bob Palombo, koji je sa partnerom radio na njenom hapšenju.

Po svedočenju detektiva iz Majamija, 1982. godine zabeleženo je 621 ubistvo, pa su tada vlasti bile prinuđene da nabave dodatne rashladne uređaje, jer u mrtvačnicama nije bilo mesta. Govorilo se i da je svog trećeg muža ubila pred sinom Majklom.

Osim što je držala titulu najopasnije žene sveta, Grizelda je bila poznata po uživanju u „beneficijama“ posla: kupovala je skupocen nakit, dijamante, odeću, automobile, živela je u vilama, izlazila u ekskluzivne klubove, a kako kažu izvori, često je organizovala velike žurke „pune kokaina i seksa“.

Uhapšena 1985. godine

„Koristila je govornicu u blizini svoje kuće, a mi smo je pratili nazad do mesta gde je živela. Čekali smo da mali Majkl izađe iz kuće sa dadiljom. Plašili smo se da će Grizelda uzeti pištolj i nismo želeli da ga istraumiramo ako budemo morali da pucamo u njegovu majku. Sedela je na vrhu svog kreveta i čitala Bibliju. Na njenom noćnom ormariću je bio pištolj, ali nije posegla za njim. Mislim da je verovatno bila zahvalna što je došla policija, a ne jedan od atentatora koji je želeo da je ubije.“, prisetio se detektiv Palombo, koji je sa pet agenata su 17. februara 1985. godine upao u njenu kuću i uhapsio.

„Kuma“ se na sudu izjasnila krivom po optužbama za dilovanje i distribuciju droge. Optužnica za brojna ubistva, pala je u vodu nakon što je njen „omiljeni plaćenik“, koji je bio svedok države, imao aferu sa sekretaricom državnog tužioca.

Grizelda je sklopila dogovor, priznala je krivicu za tri ubistva drugog stepena i ukupno je odslužila 20 godina. Njeni sinovi Uber i Osvaldo takođe su služili zatvorske kazne i ubijeni su čim su bili deportovani u Medeljin, dok je treći sin Dikson navodno postao zavisnik od droge i preminuo. Sva tri sina iz prvog braka ubijena su dok je služila zatvorsku kaznu, a jedini preživeli je Majkl Korleone.

Ubile je plaćene ubice sa motora

Grizelda je ubijena je po brutalnom „receptu“ koji je sama osmislila: 2012. godine ispred mesare u Medeljinu, kada joj je bilo 69 godina, upucao ju je nepoznat čovek na motociklu u pokretu.

„Sreo sam mnogo ludih muškaraca ubica i zlobnih žena u svojoj karijeri, i niko od njih nije uporediv sa Grizeldom. Bila je luda. Nadam se da je nikada više nećemo videti“, zaključio je detektiv Palombo.

O njenom životu snimljeno je nekoliko filmova u holivudskoj produkciji, ali čini se da ništa nije privuklo pažnju javnosti kao Netfliksova serija „Grizelda“, budući da je Majkl Korleone rešio da tuži produkciju i glavnu glumicu Sofiju Vergaru, jer, kako je rekao, porodica nije dala dozvolu da se koriste njihove slike tokom snimanja serije. Majkl danas priča o svojoj „brižnoj majci“ sa poštovanjem i ljubavlju, ali njene brojne žrtve i porodice žrtava verovatno mogu tvrditi da Grizelda nije bila ništa drugo, osim okrutne ubice i kriminalca.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /