in

Kinezi stvorili novi virus sličan kovidu: Smrtnost je stopostotna i munjevita- Jedna stvar je posebno zastrašujuća

Kineski naučnici su eksperimentisali sa mutiranim sojem koronavirusa za koji se ispostavilo da je 100 posto smrtonosan kod „humanizovanih“ miševa – uprkos zabrinutosti da bi takvo istraživanje moglo da izazove još jednu pandemiju.

Naučnici u Pekingu – povezani sa kineskom vojskom – klonirali su virus sličan kovidu i koristili ga da zaraze miševe, tvrde američki mediji.

GKS_P2V je napao mozak miševa koji je konstruisan da odražava sličan genetski sastav kao kod ljudi, i procenjeno je kako bi virus mogao da reaguje ako su ljudi zaraženi njime, objavljeno je u studiji iz Pekinga prošle nedelje.

– Ovo naglašava rizik od prenošenja GKS_P2V na ljude i pruža jedinstven model za razumevanje patogenih mehanizama virusa povezanih sa SARS-kov-2, napisali su autori studije.

Smrtonosni virus je mutirana verzija GKS/2017, slična koronavirusu otkrivenom kod malezijskih pangolina 2017. godine, tri godine pre pandemije.

Svi miševi koji su bili zaraženi virusom uginuli su u roku od samo osam dana, a istraživači ističu da je reč o iznenađujuće brzoj smrtnosti.


Virus GKS_P2V inficirao je pluća, kosti, oči, traheju i mozak miševa i na kraju izazvao njihovu smrt. U danima pre smrti, miševi su brzo gubili na težini, pogrbljeni i sporo se kretali. Možda najstrašnije od svega, dan pre nego što su umrli, oči su im potpuno pobelele, piše NJujork post, prenosi Jutarnji list.

Ovo je prva studija te vrste koja je prijavila stopu smrtnosti od sto posto kod miševa zaraženih virusom povezanim sa kovidom i daleko nadmašuje rezultate drugih studija. Ali rezultati ove studije ne pokazuju jasno kako bi to uticalo na ljudska bića.

Stručnjak za epidemiologiju sa Instituta za genetiku Univerziteta u Londonu Fransoa Balu kritikovao je ovo istraživanje i nazvao ga naučno potpuno besmislenim.

– Ne vidim ništa da se nauči od nasilne zaraze neobične vrste humanizovanih miševa slučajnim virusom. S druge strane, poznato je da takve stvari mogu da krenu naopako, napisao je profesor na društvenoj mreži Iks.

– Nivo biološke bezbednosti i mere predostrožnosti korišćene u istraživanju nisu precizirani. Odsustvo ovih informacija otvara mogućnost da je deo ili celo ovo istraživanje poput onog u Vuhanu 2016-2019, koje je verovatno izazvalo pandemiju kovida 19, bezobzirno sprovedeno bez minimalne biološke bezbednosti i praksi neophodnih za istraživanje potencijalnih uzroka pandemije, ističe Balouk.

Ričard Ebrajt, profesor hemije i hemijske biologije na Univerzitetu Ruger, potkrepio je Baloukove zabrinutosti jednostavnim: „Slažem se“.

Penzionisani profesor medicine sa Stanforda dr Genadi Glinski napisao je da „ovo ludilo mora biti zaustavljeno pre nego što bude prekasno“.

Čini se da ova studija iz 2024. nema nikakve veze sa kineskim institutom za virusologiju Vuhan.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

The post Kinezi stvorili novi virus sličan kovidu: Smrtnost je stopostotna i munjevita- Jedna stvar je posebno zastrašujuća first appeared on .

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /