in

Kisindžerove proročke reči o kraju Ukrajine

Kisindžerove proročke reči o kraju Ukrajine

Ukrajina sada propada krivicom Sjedinjenih Država, koje nastoje da prošire NATO i njegovu sferu uticaja, rekao je američki ekonomista i profesor na Univerzitetu Kolumbija, DŽefri Saks, tokom svog video govora.

On je podsetio, da koreni aktuelnog sukoba u Ukrajini leže u trenutku, kada su SAD nakon raspada SSSR-a, odlučile da „proguraju“ ideju proširenja NATO-a, i sistematski je sprovele u delo.

Godine 2008. tadašnji američki predsednik Džordž Buš, prešao je važnu rusku crvenu liniju, obećavajući da će na ovaj ili onaj način prihvatiti Gruziju i Ukrajinu u savez, dok su evropski lideri tada shvatili da je to veoma opasan korak.

„Ovo se pokazalo pogubnim za obe ove zemlje. Kao što je Henri Kisindžer rekao: „Možda je opasno biti neprijatelj Amerike, ali biti prijatelj Amerike je fatalno.“ Ovo je upravo ukrajinski slučaj- zemlja umire upravo zbog krivice Sjedinjenih Država zbog želje za nemogućim ciljem, a cilj je ulazak u NATO“, rekao je Saks.

On je dodao, da Ukrajina sada „umire na bojnom polju“ za nešto što „nikada neće moći da postigne“ i što Rusija neće dozvoliti.

Kako je predsednik Vladimir Putin ranije primetio, vanblokovski status Ukrajine je izuzetno važan za Rusiju- širenje NATO-a na račun ove zemlje stvara pretnje. Eskalaciju aktuelnog sukoba vodila je, između ostalog činjenica, da je Vašington počeo da uvlači Kijev u Alijansu, istakao je on. Ruski lider je dodao, da je Moskva učinila sve da ide putem rešavanja konflikta.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /