in

Najveća krađa tajnih podataka u istoriji CIA: Informacije prenosio za “Vikiliks”!

Bivši službenik američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) DŽošua Šulte (35) osuđen je na 40 godina zatvora jer je „Vikiliksu“ predao hiljade poverljivih podataka te agencije.

On je, takođe, proglašen krivim za špijunažu, hakovanje kompjutera, nepoštovanje suda, davanje lažnih izjava FBI-u i posedovanje fotografija zlostavljanja dece. NJegov „poduhvat“ američki tužioci su ocenili kao najveću krađu tajnih informacija u istoriji CIA.

Šulte, koji je u zatvoru u Bruklinu od 2018. godine, uhapšen je pošto je „Vikiliks“ 2017. godine objavio mnoštvo poverljivih dokumenata pod nazivom „Trezor 7“ u kojima se detaljno opisuju tajne softverske metode koje je CIA koristila za hakovanje kompjuterskih mreža stranih vlada i terorista.

Podaci su pokazali da je američka agencija mogla da pristupi podacima pametnih telefona, računara, kao i televizora povezanih na interent, preneo je „NJujork tajms“. U dokumentima su bila uputstva za kompromitovanje „Skajpa“, „vaj-faj“ mreže, dokumenata u PDF formatu, čak i brojnih antivirusnih programa.

– Šulte je izdao svoju zemlju počinivši neke od najdrskijih, najgnusnijih zločina špijunaže u američkoj istoriji – rekao je tužilac Dejmijan Vilijams.

Šulte je radio kao softverski inženjer u Centru za sajber obaveštajnu delatnost, koji sprovodi špijunažu protiv terorističkih organizacija i stranih vlada.

Neprofitnoj medijskoj platformi „Vikiliks“ čiji je osnovač Džulijan Asanž, koji je takođe u zatvoru, predao je više od 8.500 tajnih dokumenata, koje je ta platforma počela da objavljuje 2017. godine.

Negirao je sve optužbe. Tužioci su rekli da je 2016. godine preneo informacije „Vikiliksu“, a onda lagao agente FBI o svojoj ulozi u njihovom curenju, koje je, kažu, „duboko oštetilo sposobnost CIA da prikuplja strane obaveštajne podatke protiv američkih protivnika“ i koštalo agenciju stotine miliona dolara.

Kao DŽejson Born

Tužioci su ispričali da je Šulte posle hapšenja pokušao da prenese još informacija.

Prema njihovim rečima, uspeo je da prošvercuje telefon u zatvor odakle je pokušao da pošalje novinaru informacije o sajber grupama CIA i napravio tvitove koji su uključivali informacije o CIA sajber alatima pod imenom Džejson Born, fiktivnim likom iz istoimenog romana i filma.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /