in

NASA uhvatila neočekivan signal izvan naše galaksije! Misteriozne informacije niko ne može da objasni!

Astronomi NASA otkrili su neočekivani signal koji dolazi izvan naše galaksije i ne mogu da ga objasne. Naučnici su analizirali 13 godina podataka sa svemirskog teleskopa „Fermi Gama-rej“ i primetili misteriozni signal.

– Nismo to očekivali. Za sada to ne možemo da objasnimo – rekao je Frensis Redi iz NASA instituta „Goddard Space Flight Center“.

Snažni teleskop može da detektuje gama-zrake – velike nalete energije hiljadu do sto milijardi puta jače od onoga što može da se opazi golim okom. Do takvih „signala“ dolazi prilikom nuklearne eksplozije ili kada eksplodiraju zvezde.

Stručnjaci su tokom pregleda podataka naleteli na sasvim drugačiji signal od onog koji su tražili, piše „Biznis insajder“.

– To je potpuno slučajno otkriće. Pronašli smo mnogo jači signal, i to na drugom delu neba – rekao je Aleksander Kašlinski, kosmolog sa Univerziteta Merilend.

Astronomi su zapravo tražili jednu od najstarijih odlika gama-zraka, poznatu kao kosmičko mikrotalasno pozadinsko zračenje (cosmic microwave background, CMB), koja ispunjava celi kosmos kao ostatak rane faze razvoja svemira.

Umesto toga, naučnici su otkrili signal koji je dolazio iz sličnog smera i s gotovo identičnom magnitudom s nekim od najenergičnijih kosmičkih čestica koje su ikad detektovali.

– Pronašli smo dipol gama-zraka, ali njegov vrh se nalazi na južnom nebu, daleko od CMB-a, a njegova magnituda je 10 puta veća od onoga što bismo očekivali – rekao je Kris Šreder, astrofizičar sa instituta Goddard Space Flight Center.

Stručnjaci smatraju da bi ovo otkriće moglo da bude povezano sa kosmičkom odlikom gama-zraka, koju je 2017. pronašla opservatorija „Pierre Auger“ u Argentini. Oni pretpostavljaju da bi ova dva fenomena mogla da potiču iz jednog neidentifikovanog izvora s obzirom na njihovu sličnu strukturu.

Nadaju se da će uskoro moći da lociraju tajanstveni izvor ili razviju alternativna objašnjenja za oba fenomena.

Istraživanje pod imenom „Probing the Dipole of the Diffuse Gamma-Ray Background“ objavljeno je u časopisu „Astrophysical Journal Letters“.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /