in

Polovina američkih gradova će postati gradovi duhova

Američki naučnici predviđaju da će se do 2100. godine u Sjedinjenim Državama pojaviti hiljade gradova duhova, piše „New York Post“.

Isti list kao jedan od razloga navodi masovnu migraciju urbanog stanovništva u republikanske države SAD. I predviđa:

– Gubitak struje, interneta, prevoza i čiste vode samo su neki od uticaja sa kojima će se Amerikanci suočiti u budućnosti, navodi se u studiji. Kriza će biti izazov bez presedana za zemlju.

„Nova studija pokazuje da će do 2100. godine oko polovina američkih gradova postati gradovi duhova“, objavio je New York Post. Naučnici sa Univerziteta „Ilinois“ u Čikagu, na osnovu podataka iz poslednjih 20 godina, zaključili su da se Amerika suočava sa padom urbanog stanovništva. Potencijalni demografski pad procenjuje se na 12-23 odsto gradskog stanovništva.

Prema studiji, kriza će predstavljati „izazov bez presedana“ za SAD. Jer, gradovi će se suočiti sa gubitkom niza osnovnih civilizacijskih pogodnosti, kao što su transport, struja, pristup internetu i čista voda. Ozbiljnu pretnju predstavljaće smanjenje broja poreskih obveznika, što će uticati na kvalitet infrastrukture.

New York Post napominje i da će jedan od budućih trendova biti preseljenje u predgrađa, što će dovesti do smanjenja resursa u gradovima.

New York Post prenosi i zaključak autora studije da se promene u stanovništvu Amerike dešavaju neravnomerno i da će neproporcionalno uticati na gradove na severoistoku i centralnom delu Sjedinjenih Država, koji imaju niži nivo prihoda od onih na zapadu i jugu zemlje:

„Neke gradske aglomeracije, kao što su Detroit, Klivlend i Sent Luis, već doživljavaju umereni pad broja stanovnika. Odliv urbanog stanovništva bio je posebno snažan u plavim demokratskim državama kao što su Kalifornija i Njujork, odakle su se Amerikanci preselili u crvene republikanske države na jugu nakon pandemije koronavirusa. Ovaj fenomen, poznat kao „migracija u Sunčev pojas“, objašnjava se visokim troškovima života i visokim porezima“.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /