in

Ponavljanje sramne istorije – FSB objavio dokument o saradnji Francuza i nacista


Sedmog januara 1943. godine sovjetske snage su kod Brjanska uništile grupu Francuza koja se borila na strani nacista, navodi se u dokumentu sa kog je ruska bezbednosna služba skinula tajnost

Ideja Pariza o zajedničkim vojnim akcijama protiv Rusije sa kijevskim režimom nije nova – još u Drugom svetskom ratu Francuzi su se borili protiv Sovjetskog Saveza na strani nacista, zajedno sa ukrajinskim nacionalistima.

Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) skinula je tajnost sa dokumenta i objavila izveštaj načelnika četvrte uprave Narodnog komesarijata unutrašnjih poslova SSSR-a Pavla Sudoplatova, koji je rukovodio izviđačkim i diverzantskim radom na neprijateljskoj teritoriji.

Naime, prema njegovim svedočenjima, 7. januara 1943, sovjetske snage su kod Brjanska uništile grupu Francuza koja se borila na strani nacista.

Nemačke garnizone kod Brjanska popunili su Francuzi iz legije dobrovoljaca za borbu protiv boljševizma i ukrajinski nacionalisti, izvestio je Sudoplatov januara 1943. rukovodstvo Narodni komesarijat unutrašnjih poslova.

„Sedmog januara ove godine uništili smo grupu Francuza koji su pokušavali da zauzmu jedan lokalitet, navodi se u izveštaju koji je Sudoplatov poslao zameniku narodnog komesara unutrašnjih poslova SSSR-a Vsevolodu Merkulovu.

Tom prilikom je zarobljen i jedan francuski kaplar po imenu Robert Gesten koji je, kako je Sudoplatov preneo, „pokazao da Nemci planiraju veliku operaciju protiv partizana iz Kletnjanskih šuma“ i da se očekuje pojačanje u vidu aviona i tenkova.

Zvanična predstavnica ruskog MSP Marija Zaharova je ranije prokomentarisala nedavne ratoborne izjave predsednika Francuske Emanuela Makrona o slanju vojske na ukrajinski front.

Ona je podsetila Makrona da je Francuska u vreme Drugog svetskog rata sarađivala sa nacističkom Nemačkom i upitala da li se, po ugledu na taj neslavni istorijski momenat, sprema da danas sarađuje sa neonacistima.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /