in

Rešena drevna misterija: Otkriven davno izgubljeni kontinent ispod azijskih džungli – VIDEO

Rešena drevna misterija: Otkriven davno izgubljeni kontinent ispod azijskih džungli – VIDEO

Istraživači su otkrili dokaz izgubljenog kontinenta koji leži skriven ispod džungli jugoistočne Azije.

Naučnici su dugo sumnjali da se pre oko 155 miliona godina dugačak komad kontinenta odlomio od severozapadne Australije i otišao dalje. Dokaz toga je “praznina” koju je ostavio za sobom – basen, odnosno abisalna ravnica (podvodna ravan) Argo, koja leži duboko ispod okeana na obali severozapadne Australije.

Tamošnja struktura morskog dna ukazuje da je “izgubljeni kontinent” – nazvan Argolend po abisalnoj ravnici – verovatno odlutao na severozapad, završavajući tamo gde se danas nalaze ostrva jugoistočne Azije.

Na lokaciji nađeni samo mali fragmenti

Argolend se navodno prostirao na oko 5.000 kilometara od zapadne Australije do područja severno od Papue Nove Gvineje. Istraživači su očekivali da će pronaći čvrst kontinent skriven ispod ostrva jugoistočne Azije, ali su u regionu nađeni samo mali fragmenti.

Sumnjalo se da ti fragmenti pripadaju Argolendu, ali oni su samo delić izgubljenog kontinenta. Sem toga, fragmenti su okruženi ostacima okeanskih basena koji datiraju unazad 205 miliona godina, znatno starije od zapisa stena u okeanskoj kori abisalne ravnice Argo. To ukazuje da su ti fragmenti odlutali od Australije značajno ranije nego što se Argoland navodno odvojio pre oko 155 miliona godina, piše “Njuzvik”.

Starije doba bacilo je sumnju na to da li su ti fragmenti uopšte deo Argolenda. Jer ako nisu, to otvara pitanje da li je Argolend potpuno nestao u procesu poznatom kao subdukcija, kad jedna tektonska ploča klizi ispod druge i tone u Zemljin plašt, geološki sloj koji leži tik ispod kore.

„Ako je Argolend nestao, onda su možda previđeni čitavi izgubljeni kontinenti“

Da bi to utvrdili, geolozi Dav fan Hinsbergen i Eldert Advokat sa Univerziteta Utreht rekonstruisali su istoriju izgubljenog kontinenta radi studije objavljene u žurnalu “Istraživanje Gondvane”.

„Naša motivacija da obavimo ovo istraživanje bila je da vidimo kako bismo mogli da pomirimo ove informacije: Zašto su ti fragmenti manji, kako smo izgubili takvu oblast kontinentalne kore bez ikakvog traga i zašto se čini da su ovi fragmenti otišli ranije od onog što znamo iz zapisa u Australiji – rekli su oni.

Ako je Argolend nestao u procesu subdukcije to bi, prema tim geolozima, bila “loša vest” jer bi predstavljalo veliki naučni problem. To bi ukazalo da su istraživači možda prevideli čitave “izgubljene” kontinente koji su prosto bili potopljeni u plašt.

Ako kontinenti mogu da zarone u plašt i potpuno nestanu bez ostavljanja geoloških tragova na površini Zemlje, onda ne bismo imali mnogo pojma o tome kako je Zemlja mogla da izgleda u geološkoj prošlosti. Bilo bi skoro nemoguće napraviti pouzdane rekonstrukcije bivših superkontinenata i Zemljine geografije u prošlim epohama”, rekao je u saopštenju Hinsbergen.

“Te rekonstrukcije su ključne za naše razumevanje procesa poput evolucije biodiverziteta i klime, ili za pronalazak sirovina. I, na fundamentalnijem nivou, za razumevanje kako su formirane planine ili shvatanje pokretačkih sila iza tektonike ploča, dva fenomena koja su blisko povezana”, dodao je on.

Argolend ipak prisutan, ali kao „arhipelag“

U poslednjoj studiji naučnici su, međutim, utvrdili da je Argolend i dalje prisutan, iako u fragmentiranom obliku. Advokat i Hinsbergen su za svoje istraživanje upotrebili softver koji im je omogućio da rekonstrušu kretanje tektonskih ploča unazad stotina miliona godina.

Njihov rad otkriva da izgubljeni kontinent Argolend nije bio jedan čvrsti blok kad se odvojio od Australije pre 155 miliona godina, već da deluje da se dotad razbio na svojevrsni “arhipelag” od više malih kontinenata i okeanskih basena.

Ovaj proces je sličan istoriji drugih “izgubljenih kontinenata”, poput Zelandije kod obale istočne Australije i Velike Adrije u regionu Mediterana.

„Raspad Argolenda na “Argopelag” bio je proces koji je započeo pre više od 200 miliona godina – rekla su dva geologa “Njuzviku”.

Fragmenti izgubljenog kontinenta širom jugoistočne Azije

Kontinentalni fragmenti koji su nekad zajedno formirali Argolend sada se nalaze u Mjanmaru i na ostrvima Java, Sulavesi, Borneo i Timor. Svim tim ostrvima upravlja – bar delimično – Indonezija. U slučaju Bornea delovi teritorije takođe pripadaju Maleziji i Bruneju. Timor je podeljen između Indonezije i suverene države Istočni Timor.

Geolozi su takođe obavili terenski rad na nekoliko ostrva da ispitaju modele iz svoje studije.

„Glavna implikacija ovog istraživanja je da nismo izgubili kontinentalnu koru bez traga. Umesto toga, veliko područje Argolenda sastojalo se od okeanske kore, čije ostatke smo takođe pronašli u jugoistočnoj Aziji. Ova studija time pomaže našem razumevanju procesa na Zemlji poput subdukcije – rekla su dvojica geologa.

„Najviše od svega, to pokazuje da u našoj rekonstrukciji Zemljine geografije u prošlosti nisu propušteni veliki “izgubljeni kontinenti”. Možda ćemo morati malo da potražimo, ali ostaci su i dalje prisutni u geološkom zapisu – dodali su oni.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

 

(B92,Blic)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /