in

Ruska mornarica dobila novu podmornicu “ubicu iz dubina” (VIDEO)

U admiralitetskom brodogradilištu je održana svečana ceremonija podizanja pomorske zastave na prvoj podmornici projekta 677 „Kronštat“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Predajući komandantu broda glavni simbol vojnih mornara – pomorsku zastavu, glavnokomandujući mornarice ponovio je naredbu Petra Velikog: „Ni pod kojim uslovima ne spuštajte zastavu pred neprijateljem“.

Podizanjem pomorske zastave, podmornica je zvanično postala deo ruske mornarice. U skladu sa naredbom glavnokomandujućeg Ratne mornarice, izrečenom na svečanosti, brod je uključen u sastav Koljske flotile Severne flote.

Događaju su prisustvovali glavnokomandujući Ratne mornarice admiral Nikolaj Jevmenov, zamenik ministra industrije i trgovine Viktor Jevtuhov, komandant Severne flote Aleksandar Mojsejev i predstavnici Glavne komande Ratne mornarice i Severne flote.

PROJEKAT 677

Projekat 677 St. Petersburg je ruska dizel-električna podmornica razvijena kasnih 1990-ih. Podmornica je projektovana za protivpodmorničko i protivpovršinsko ratovanje, odbranu mornaričkih baza, morske obale i pomorskih puteva, kao i za izviđanje.

Deplasman je 25% manji u odnosu na prethodnike, podmornice klase Kilo, ali su njene mogućnosti znatno poboljšane. Najveća brzina pod vodom je 21 čvor (39 km/h; 24 mph), u odnosu na 19 čvorova (35 km/h; 22 mph) za klasu Kilo.

Klasa je dizajnirana da možre da izdrži 45 dana na moru, a sa dopunom još 35. Podmornica je opremljena automatizovanim sistemom borbenog upravljanja Litijum.

Naoružana je sa 16 torpeda od u šest cevi kalibra 533mm. Može da nosi i projektile more-more, 44 mine, 10 raketa „kalibar“/ Klub za napade na kopno, kao i projektile RPK-6/SS-N-16 Vodopad/Stallion za napad na druge podmornice.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /