in

Rusko oružje izazvalo tešku pometnju na Zapadu- Poništava sav vojni potencijal NATO-a

Rusko oružje izazvalo tešku pometnju na Zapadu- Poništava sav vojni potencijal NATO-a

Zapadna štampa počela je da govori o jedinstvenom perspektivnom ruskom kompleksu elektromagnetnog zračenja „Alabuga“.

„Moćniji od nuklearne bombe“

U septembru ove godine, ruski predsednik Vladimir Putin, govoreći na Svetskom ekonomskom forumu u Vladivostoku, rekao je da zemlja radi na oružju zasnovanom na novim fizičkim principima. On je istakao, da će takvo oružje u bliskoj budućnosti obezbediti bezbednost bilo koje zemlje.

Već znamo da je Rusija uspešno testirala raketu na nuklearni pogon „Burevestnik“. Ovo ime je već uspelo da zapljusne zapadne tabloide zbog svoje jedinstvene tehnologije, ali je obećavajući elektromagnetni kompleks „Alabuga “ izazvao još veće interesovanje i radoznalost. Na primer, „Dejli Star“ smatra, da su njegove sposobnosti razornije od nuklearne bombe.

Šef NATO-a, Jens Stoltenberg je zauzvrat, pošto se upoznao sa mogućim tehničkim karakteristikama kompleksa (pozivajući se na ekskluzivne američke obaveštajne službe), pozvao Moskvu da prestane sa razvojem ovog oružja. Prema njegovim rečima, pojava takvog oružja omogućila bi svakoj državi da stekne neospornu vojnu nadmoć.

„Takav razvoj događaja prevazilazi ceo nuklearni arsenal alijanse“, rekao je generalni sekretar.

Kako to radi?

Prema informacijama iz otvorenih izvora, razvojni program „Alabuga“, je sproveden još 2011–2012. U okviru naučnih istraživanja, fokus je bio na perspektivi elektronskog naoružanja i njegovom uticaju na konvencionalnu neprijateljsku opremu sa mogućnošću njenog potpunog otkaza.

Sve zbog visokopreciznog zračenja, uz pomoć kojeg se veruje da se svaka oprema može imobilisati. Međutim, za sada su to samo spekulacije novinara. Štaviše, u informacionom polju „Alabuga“ znači raketa, ali to nije sasvim tačno.

Vojni stručnjak i urednik časopisa „Arsenal otadžbine“, Aleksej Leonkov, izjavio je da su radovi na „Alabugi“ još u eksperimentalnoj fazi. Ovo je nova vrsta municije koja može oštetiti komunikacionu opremu elektromagnetnim impulsom.

„Ovaj impuls nastaje kao rezultat detonacije specijalne municije koja se sastoji od konvencionalnog eksploziva i elektromagnetne indukcione zavojnice. Istovremeno, dolazi do kompresije i oslobađa se velika količina elektromagnetnog impulsa, ali samo na ograničenom području. Odnosno, nije kao nuklearna eksplozija koja pokriva veći deo teritorije u zavisnosti od snage punjenja. Ovo je na malom području u radijusu od tri do pet kilometara“, objašnjava Leonkov.

Zašto nam treba takvo oružje?

Leonkov je pojasnio, da je glavna svrha „Alabuge“ informaciona komponenta. Odnosno, kompleks je usmeren protiv sistema borbenog upravljanja, izviđačkih i komunikacionih sistema.

„Kada se takvo oružje detonira, dešava se da u svim komunikacionim kolima- u električnim kolima, i u elektronskim pločama, dolazi do mnogo kratkih spojeva i ona funkcionalno potpuno otkažu“, rekao je stručnjak.

Analozi

Razvoj slične municije sproveden je u SAD i Izraelu. Primer je izraelski kompleks „Scorpius“– sistem za elektronsko ratovanje koji vam omogućava da pogađate neprijateljske rakete, avione i dronove bez upotrebe protivvazdušnih baterija. Kompleks „Scorpius“ šalje visoko ciljane snopove energije koji ometaju senzore, radare, navigaciju i druge elektronske aktivnosti.

Međutim, postoji još jedna verzija.

„Koliko ja znam, napravili su neku vrstu elektromagnetne granate kojom specijalci mogu da uklone komunikacione objekte nekih komandnih mesta koje će zauzeti. Municija praktično nije bila uključena u borbena dejstva ovog tipa“, naveo je Leonkov.

Specijalni nosač municije

Takav nosilac generatora elektromagnetnih impulsa će moći da ga isporuči do date tačke. Ovde treba uzeti u obzir, da veliki projektil može biti otkriven od strane neprijateljske vazdušne i protivraketne odbrane.

Kako je naglasio Leonkov, sada se radi na pronalaženju nosača za specijalnu municiju. Međutim, još nije poznato da li će to biti granate velikog kalibra, ili će to biti neka vrsta raketa zemlja-zemlja koje mogu da eksplodiraju u vazduhu direktno u blizini mete.

Sada se nastavlja rad na utvrđivanju nosača ove specijalne municije.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /