in

Svi su znali da nije bilo nikakvog masakra

Svi su znali istinu o račku od samog početka, pa i oni koji su doneli odluku o bombardovanju tadašnje SRJ, ali su je skrivali jer im nije bila u interesu, izjavila je istražni sudija u slučaju „Račak“ Danica Marinković povodom 25 godina od tog događaja, 15. januara 1999.

-Istina koju sam ja tada utvrdila kao istražni sudija stoji i dan-danas, a to je da u Račku nije bilo nikakvog masakra civila već da je to bila legitimna akcija srpske policije nad teroristima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), rekla je Marinkovićeva u intervjuu za Tanjug.

Ocenila je da je Vilijem Voker imao zadatak da napravi lažni plan koji bi poslužio kao povod da bombarduju SR Jugoslaviju, te dodala da su je u vreme „incidenta“ tri dana sprečavali da uđe u selo, ali da je na kraju uspela uz pomoć i podršku policije, koja je obezbeđivala lice mesta.

Sve što sam videla videli su i svi prisutni novinari

-Formirala sam tim i 15, 16. i 17. pokušala da uđem. Pretili su mi stranci, nisu hteli da mi dozvole, pucali su na nas. Samo što uđemo u selo, oni otvore veliku vatru da smo morali da se povučemo, ali 18. januara uspeli smo da uđemo.

Dozvolila sam svim predstavnicima stranih i domaćih medija i televizija koje su došle taj dan zajedno sa mnom u Račak da snimaju. I sve što sam videla, videli su oni. A to je jedna istina, da u Račku nije bio masakr nad nedužnim civilima“, istakla je Marinkovićeva, koja je u to vreme bila istražni sudija Okružnog suda u Prištini.

Istakla je pak da su članovi mirovne misije pokušavali da je nagovore da ne izlazi na teren, a da joj je potom javno pretio Vokerov zamenik, engleski general DŽon Drevinkijević i to da će je optužiti, uhapsiti i sprovesti u Hag.

Po njenim rečima, kada su ušli u selo, nije bilo žive duše, a pošto su pronašli kuću punu oružja, municije, uniformi sa oznakom UČK, o čemu dokazi postoje i danas, sve je ukazivalo na to da su u pitanju bili teroristi OVK.

-Što se tiče tela koja smo pronašli u džamiji u Račku, nakon izvršene obdukcije od strane srpskih, beloruskih i finskih patologa, utvrđeno je da su uzrok smrti kod svih njih povrede nanete iz vatrenog oružja. Nikakvih tragova masakra nije bilo, nikakvih tragova nanetih za života ili povreda posle smrti, istakla je Marinkovićeva.

Dodala je da je balističko veštačenje na osnovu parafinskih rukavica pokazalo da su bile prisutne barutne čestice na rukama ubijenih.

-Sve su to dokazi koje smo predočili i u Hagu, gde sam kao svedok odbrane bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića svedočila. Iznela sam dokaze, istinu koju sam utvrdila, ono što sam neposredno kao istražni sudija videla na terenu i na licu mesta i Račak je otpao iz optužnice. To je veliki uspeh i pobeda naše države, ocenila je Marinkovićeva.

Objasnila je da je do akcije policije u Račku došlo tako što su policija, a i ona, kao istražni sudija, imali saznanja da je to selo veliko uporište terorista i da je tu štab terorističke OVK. Budući da se tih dana pucalo, da je jedan policajac ubijen, dvojica ranjena, ali i oteti civili i Albanci i Srbi, policija je napravila plan za raščišćavanje terena u Račku.

Vokerov lažni scenario doveo do NATO agresije na Srbiju

Međutim, kako je rekla, pripadnici OVK su sve vreme imali pomoć mirovne misije koju je vodio Voker.

-Pomagali su ih što u naoružanju, što u obuci. Davali im informacije gde se nalaze punktovi policije i vojske. Radeći u drugim predmetima kao istražni sudija, gde sam saslušavala okrivljene za terorizam, dolazili smo do saznanja da ih oni naoružavaju preko Albanije, ali i obučavaju. Uglavnom su bili američki i engleski instruktori, to su bila bivša vojna lica u penziji. Tako da su svu pomoć i podršku imali od strane NATO-a s Amerikom na čelu, navela je Marinkovićeva.

Po njenim rečima, mirovna misija nije imala mandat da vrši istražne radnje, a Voker je prekršio mnogo srpskih zakona kada je ušao u Račak.

-Pored toga, izrekao je laž i napravio scenario koji je imao za posledicu bombardovanje Srbije. Posledice su ostale u žrtvama, u ljudstvu, u materijalnoj šteti, bolesti, jer je osiromašeni uranijum učinio svoje, zaključila je Marinkovićeva.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /