in

U Nemačkoj sve teže plaćati kešom

U Nemačkoj sve teže plaćati kešom

Građani u Nemačkoj sve teže dolaze do gotovine jer banke smanjuju broj bankomata i poslovnica, a neki restorani i trgovci počeli su da odbijaju gotovinu.

Nemačka centralna banka udružila je u petak snage s udruženjima banaka, trgovaca i potrošača na očuvanju gotovinskog plaćanja u periodu sve raširenije upotrebe kartica.

Bundesbanka je inicirala osnivanje Nacionalnog foruma za gotovinu koji će tražiti rešenja za aktuelne probleme u upravljanju gotovinom, stoji na stranici centralne banke.

Forum će okupiti predstavnike centralne i komercijalnih banaka, potrošača, trgovaca, informatičkog sektora i kompanija koje upravljanju bankomatima, navodi Bundesbanka.

Građani u Nemačkoj sve teže dolaze do gotovine jer banke smanjuju broj bankomata i poslovnica, a neki restorani i trgovci počeli su odbijati gotovinu, požalilo se u petak Udruženje njemačkih potrošačkih organizacija (Vzbv).

Potrošači u Nemačkoj moraju i u budućnosti imati mogućnost izbora između gotovinskog i digitalnog plaćanja, rekla je članica uprave Vzbva Ramona Pop na skupu.

Nemačka ima dugu tradiciju gotovinskog plaćanja i trgovci su manje skloni prihvatanju kartičnog plaćanja nego u drugim evropskim zemljama, posebno u Skandinaviji.

U internetskoj anketi među 1.000 ispitanika, sprovedenoj sredinom novembra u ime grupa za zaštitu potrošača, njih 26 posto odgovorilo je da su u poslednje tri godine bili primorani duže da putuju do mesta na kojem mogu podići gotovinu.

Njih 23 posto požalilo se na više troškove podizanja gotovine, a 27 posto navelo je da barem jednom u poslednjih šest meseci nisu mogli da plate račun novčanicama i kovanicama.

Prema rečima člana uprave Bundesbanke Burkharda Balca, cilj novoosnovane inicijative je da zadrži gotovinu “kao efikasno sredstvo plaćanja u širokoj primeni” u promenjivom platnom okruženju.

„Novim forumom možemo dati snažan glas gotovini i pomoći da građani u budućnosti mogu i dalje jednostavno i sigurno da plaćaju novčanicama i kovanicama”, rekao je Balc, koji će u forumu obavljati dužnost predsedavajućeg.

(Poslovni dnevnik)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /