in

U vasionu lansirano antisatelitsko oružje “Zlatno oko”- Rusi ponovo oživeli sovjetski projekat?!

Panika u vezi sa ruskim protivsatelitskim oružjem ponovo se proširila Sjedinjenim Državama.

Republikanac Majk Tarner podigao je uzbunu, i otkrio neke obaveštajne informacije koje ukazuju na to da Rusija instalira nuklearno oružje u svemiru, s kojim će obarati američke satelite.

Američki mediji su brzo reagovali na ove vesti, što je dalje pojačalo paniku. Čak ni nesrećni savetnik za nacionalnu bezbednost, Džejk O Saliven, nije znao kako da reaguje na ovu situaciju. Tada je pokrenuta cela mašinerija kako bi se situacija ublažila.

Iako je paranoja već počela da se širi, 9. februara lansirana je raketa Soyuz-2-1V, navodno sa ciljem da se u orbitu pošalje „Goldeneye“ (Zlatno oko), protivsatelitsko oružje koje bi, koristeći elektromagnetni impuls, spalilo elektroniku na satelitu i ostavilo ga beskorisnim u bespućima svemira.

Navodno, baza odakle se upravlja ovim satelitom nalazi se u mestu Severnaja u Sibiru. Postojanje „Goldeneye“ (Zlatno oko) protivsatelitskog sistema bilo je tema i 2018. godine, kada su američki zvaničnici izneli tvrdnje pozivajući se na član IV-1 Sporazuma o slobodnom korišćenju svemira, ističući da bi ovakvo oružje imalo vojnu svrhu.

Prema američkim tvrdnjama, „Zlatno oko“ se koristi za obaranje zapadnih satelita, što ukazuje na to da ruski satelit ima pretežno vojnu, a ne civilnu svrhu. Ironija leži u tome što je „Goldeneye“ bio inspiracija za nastavak filmske sage o Džejms Bondu, sa Pirsom Brosnanom u glavnoj ulozi. Prvi film iz te sage, iz 1990-ih, nosio je naziv „Goldeneye“.

U filmu se pominje baza Severnaja, kao mesto gde se razvija protivsatelitsko oružje u vreme Sovjetskog Saveza. Sovjetski Savez je navodno razvio program satelita koji koristi elektromagnetni impuls za uništavanje elektronike u širokom opsegu.

Britanska obaveštajna služba MI6 navodno je prva saznala za postojanje ovog sistema, ali su na kraju sumnjali u njegovu verodostojnost zbog nedostatka sredstava i tehnologije potrebnih za takav projekat.

U filmskoj verziji, Rusija nastavlja projekat u tajnosti u podzemnom kompleksu u bazi Severnaja, a upravljanje satelitom vrši se putem satelitske antene koja prati pozicioniranje dva satelita- Petja i Miša.

Zaplet filma se dalje razvija kada se Džejms Bond angažuje da spreči uništenje satelita od strane izdajničkih oficira i drugih protivnika.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /