in

Čuveni psihijatar otkriva zašto nas neki ljudi UŽASNO NERVIRAJU I NE MOŽEMO OČIMA DA IH GLEDAMO: Odgovor vam se neće svideti!

Psiholozi ističu da postoji mnogo razloga za ovo stanje, ali i jedan koji vam se neće svideti – vi zapravo u njima vidite ono što vas nervira kod sebe. Skloni smo da često svoje probeme, “nedostatake”, negativne emocije i unutrašnje konflikte projektujemo na druge osobe, i to nas posebno nervira i iritita. Naši unutrašnji sukobi se pretvaraju u frustracije, i zato ono što nam je iritantno kod nas zapravo uviđamo kod drugih ljudi.

Moguće je da u osobi koja nas nervira zapravo prepoznajemo sopstvenu karakteristiku koja nam se ne dopada, ne želimo da je priznamo, a možda se čak te osobine i stidimo. Čuveni psihijatar Karl Gustav Jung rekao je: “Sve ono što te nervira kod drugih može te odvesti do boljeg razumevanja samoga sebe.”

Reakcije na osobu kod koje nas nešto “nervira” zapravo i nisu zlonamerne, već predstavljaju unutrašnji mehanizam. Na taj način osoba štiti sebe od samospoznaje sopstvenih mana, nije svesna da takve karakteristiek osvesti kod sebe. Ipak, potiskivanje emocija ili njihovo poricanje samo privremeno rešenje koje zapravo samo može dodatno zakomplikovati situaciju. Nesvesno se štitimo od suočavanja sa samim sobom, jer možda nismo spremni za takvu konfrontaciju.

Ipak, kada priznate sebi istine o vašoj ličnosti, to može pomoči da sebe bolje upoznate i da ispravite kod sebe neke stvari koje vam ne prijaju. Zbog toga, sledeći put kada vas nešto nervira kod drugih, zapitajte se o sebi. Osvestite da li je odgovor skriven duboko u vama.

Saznajte sve o najvažnijim vestima i događajima, pridružite se našoj Viber i WhatsApp zajednici, prijavite na newsletter, ili čitajte na Google News.Autorska prava Zadovoljna / Tekst / Slika / Video /