in

Koja je idealna boja kose za vas u zavisnosti od boje očiju i boje tena?

Koja je idealna boja kose za vas u zavisnosti od boje očiju i boje tena?

U korenu ove ideje stoji takozvana harmonija boja, teorija koju je početkom prošlog veka izneo umetnik švajcarskog porekla Johanes Iten. Ova teorija objašnjava zašto neke nijanse na vama izgledaju bolje od drugih, i pritom se ne misli samo na boju kose, već i na šminku i odeću.


Sara je frizerka i PROMENILA JE SVE BOJE KOSE, a kune se da MUŠKARCI NAJVIŠE PADAJU NA OVU: “Tada sam privlačila ubedljivo najviše muške pažnje, ali…”

Po Itenovoj teoriji boje se dele u dve osnovne grupe – tople (one koje imaju žutu bazu) i hladne (one koje imaju plavu bazu). Dalje se ove boje mogu povezati sa godišnjim dobima: tople i duboke su u skladu sa jeseni, hladne i tamne sa zimom, tople i svetle sa prolećem, a hladne i svetle sa letom.

Koja boja kose je najbolja za vas u zavisnosti od boje tena i očiju?

Svaka osoba pripada tačno utvrđenom godišnjem dobu, od čega i zavisi koje mu boje dobro stoje, ali i kakva boja kose je stvorena za njega. Iako samo stručnjak za boje, odnosno kolor analitičar, može tačno da utvrdi odgovor na ovo pitanje, postoje neke univerzalne smernice.

Na primer, ako je vaš ten svetao sa toplim podtonom, sa zelenim, braon ili očima boje lešnika, koje podsećaju na jesenje tonove, boja kose koja će vam najviše laskati najverovatnije jeste smeđa ili crvena.

Boja karamele

Braon je kraljica boja za kosu jer nudi neverovatno bogatstvo izbora i najzahvalnija je zbog proste činjenice da pristaje skoro svima. Naravno, neophodno je da vodite računa o pravoj nijansi za vas. Ako imate izražene tamne podočnjake najbolje je da izaberete svetlije braon nijanse, kao što je boja karamele napravljena balejaž tehnikom.

Boja lešnika

Boja lešnika dobra je za dame sa tamnijom kožom i zelenim očimaFoto:Instagram

Ako imate topao, dubok (tamniji) ton kože i zelene ili oči boje čokolade, vrlo verovatno će vam najbolje pristajati intezivna smeđa kosa koja ide u pravcu bakrenocrvene.

Crna kosa

Veoma tamne nijanse kose dobre su za žene sa porcelanskom kožom i smeđim očima hladnog tona
Veoma tamne nijanse kose dobre su za žene sa porcelanskom kožom i smeđim očima hladnog tonaFoto:Instagram

Da li imate porcelansku kožu i smeđe oči čija nijansa jednostavno “vuče” na zimu? Onda bi vaš izbor trebalo da bude neka nijansa crne ili tamnobraon, koju po želji možete obogatiti pramenovima u svetlijoj boji.

Crvena kosa

Porcelanska koža+svetle oči = crvena kosa
Porcelanska koža+svetle oči = crvena kosaFoto:Genin Nicolas/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia / Profimedia

Ako, pak, imate porcelansku kožu u kombinaciji sa svetlim očima, crvena je vaša boja, kao što je slučaj sa Džulijan Mur, Nikol Kidman i Emom Stoun.

Tamnoplava kosa

Ako imate svetlu put i oči boje lešnika, bilo bi dobro da tamnoplava bude vaš izbor. Ova boja kose je dobra i za žene sa svetlim očima i zlatkastim tenom, odnosno kožom boje ćilibara. Preskočite tamnoplavu kosu ako su vam i koža i oči veoma tamne.

Zlatan ten i svetle oči = tamnoplava kosa
Zlatan ten i svetle oči = tamnoplava kosaFoto:Instagram

Platinastoplava kosa

Ovo je savršena nijansa za dame sa veoma čistim, hladnim tenom, ali neočekivano, i za žene sa maslinastom kožom hladnog tona i plavim ili očima boje lešnika.

Saznajte sve o najvažnijim vestima i događajima, pridružite se našoj Viber i WhatsApp zajednici, prijavite na newsletter, ili čitajte na Google News.Autorska prava Zadovoljna / Tekst / Slika / Video /