in

Najvažnija pravila nege kože zimi: Ako ovo poštujete lice će vam biti savršeno

Za leto svi znamo da je najvažniji korak u nezi kože zaštita od štetnih uticaja UV zraka. Zimi je pak najvažnija hidratacija, koja podrazumeva upotrebu bogatijih krema koji će dubinski vlažiti kožu izloženu suvom hladnom vazduhu napolju i suvom toplom vazduhu u prostorijama koje se greju. Koža se zato zimi više suši, peruta, vidljivije su dehidratacijske linije koje liče na sitne bore. Čak i masna koža može da ima ovaj problem. Da biste sve ovo sprečili na vreme, evo zlatnih pravila zimske nege kože.

Ojačajte zaštitnu barijeru

Jaka zaštitna barijera kože prva je linija odbrane, pogotovo zimi kada je izložena velikim promenama temperature, nivoa vlage, vetru i hladnoći. A da je oštećena, znaćete ako koža počne da vas zateže, svrbi ili je iziritirana. Kako biste ojačali zaštitnu barijeru, birajte proizvode koji sadrže sastojke poput niacinamida koji podstiče proizvodnju ceramida u koži, ima antiupalna svojstva i ujednačava ten. Takođe, dobri su proizvodi koji i sami sadrže ceramide i lipide, a dobro je i da su bogatije teksture kako bi zaključali vlagu u koži.

Zaključajte vlaguFoto:shutterstock

Pred spavanje ide dupla nega

Pošto se koža preko noći odmara i obnavlja, pravilna večernja nega je i te kako važna zimi. Ona podrazumeva da kožu treba prvo dobro da očistite, pa tek onda da joj date pravi aktivni sastojak poput retinola, pa ga koristite naizmenično s peptidima koji pomažu regeneraciji kože nakon retinola. Posle toga nahranite je kremom bogatom ceramidima. Ipak, s retinolom budite oprezni jer ako je koža iziritirana i suva od hladnoće, retinol samo može pogoršati stvari.

Dupla nega je obavezna
Dupla nega je obaveznaFoto:shutterstock

Piling ne radite svaki dan

Iako vam se možda čini da će eksfolijacija pomoći kod kože koja se peruta, pazite da dodatno ne ošteti zaštitnu barijeru. Zimi je dovoljno da radite piling jednom ili dva puta nedeljno, s tim da ne kombinujete hemijski i fizički piling, jer to može dovesti od crvenila i iritacije.

Bez pilinga svakog dana
Bez pilinga svakog danaFoto:shutterstock

Bez antioksidanata ne može

Nagla promena temperature, kao i suvi tupli vazduh unutra najviše štete koži. Čak topli vazduh sadrži više toksina, što se više vidi na koži. Zato je bitno uvesti u rutinu antioksidanse koji će štititi kožu od toksina i slobodnih radikala, pa i od UV zraka i plavog svetla od monitora i ekrana mobilnih. To su sastojci poput vitamina C i E i niacinamida.

Antioksidant svakog dana
Antioksidant svakog danaFoto:shutterstock

Preskočite ulja za masnu kožu

Samo zato što je hladno, ne morate naizostavno omiljene hidratantne kreme zameniti uljima. Ona će prijati suvoj koži, ali ne i masnoj, pogotovo ako je sklona aknama. Ulja mogu dodatno pospešiti zatvaranje pora i pojavu akni. Za vas je bolje da se držite proizvoda s dimetikonom, ceramidima i hijaluronskom kiselinom.

Saznajte sve o najvažnijim vestima i događajima, pridružite se našoj Viber i WhatsApp zajednici, prijavite na newsletter, ili čitajte na Google News.Autorska prava Zadovoljna / Tekst / Slika / Video /