in

Nina iz Beograda je prestala da farba kosu, sada je skroz seda, a kaže da je to oslobodilo

– Inspiracija da se uopšte upustim u kozmetičke vode je moja tetka koja je, takođe, kozmetičar, ali i ljubav prema svemu što je vezano za kožu, lepotu i negu. Glavna uloga kozmetičkog edukatora je pre svega da svoje polaznike uputi u sve tajne brenda sa kojim radi, da ih nauči različitim tehnikama i približi proizvode kako bi iz njih izvukli najbolje rezultate i u tretmanima i u preporuci kućne nege, objasnila nam je Nina.


Trik da vam koža izgleda GLATKO I SJAJNO KAO STAKLO: Evo kako se poznate žene neguju i šminkaju da dobiju NEVEROVATNU KOŽU LICA


Ovih pet frizura su spas: Evo kako da vam kosa bude savršena preko noći i ujutru spremna za posao bez odlaska kod frizera, bez pegle i bez figara!

Nina KozićFoto:Nina Kozić / Ustupljena fotografija

U opisu njenog profila piše da je “kozmetičar među influenserima, influenser među kozmetičarima”, a otkrila nam je šta to zapravo znači i koje izazove sa sobom nosi.

– Biti influenser među kozmetičarima ima svoje izazove, pre svega zato što se naziv “influenser” vrlo često poistovećuje sa nečim negativnim, a zapravo nosi veliku odgovornost jer, bez obzira da li imate 2 ili 20 000 pratilaca, morate jako da vodite računa o onome što govorite i kome se obraćate. Društvene mreže su omogućile da se čuje i glas nas profesionalaca u kozmetičkoj industriji što je pratiocima dalo mogućnost da saznaju kako da neguju svoju kožu, kako da je zaštiti, ali i nama da razbijemo poneki skincare mit tj. da “srušimo sneška”.

Nina Kozić
Nina KozićFoto:Nina Kozić / Ustupljena fotografija

Saveti iz ličnog iskustva vredni pažnje

Ono što njeni pratioci posebno vole su saveti iz ličnog iskustva, zato smo je i pitali nešto više o njenoj rutini nege.

– Moja nega je vrlo jednostavna i ne menjam je lako. Često ponavljam da “ako rutina traje duže nego što ti je potrebno da skuvaš kafu ujutru nešto nije kako treba” jer nega mora da bude laka i pažljivo odabrana, u protivnom je nećemo ponavljati. Ključni koraci u mojoj rutini su čišćenje kože – ujutru i uveče – s tim što je uveče to obavezno duplo čišćenje: uljani čistač ili balzam koji rastopi šminku i rastvarač ili umivalica koja dodatno očisti kožu, obavezna krema za zonu oko očiju, posebno uveče uz kremu za lice i krema sa zaštitnim faktorom preko dana. Sve ostalo nije neophodno i ne koristim svakodnevno sem možda ampula za lice jer ih lako uklapam prema potrebama kože.

Kaže da nema neki poseban “bjuti” trik i kada je nega kože u pitanju drži se toga da je strpljenje i doslednost najvažnije jer samo tako možemo da očekujemo rezultate.

– Vrlo često čujem “mažem kremu već 3 dana i ništa se ne dešava” – za 3 dana ništa i ne može da se desi sem alergijske reakcije ako ste pogrešno odabrali. Koža ne voli nagle promene i potrebno joj je vreme da se navikne i obradi nove sastojke koje smo uveli u negu. Ovde je najtačnija izreka “strpljen – spašen” jer moramo da sačekamo rezultate – kozmetika nije čarobni štapić.

Zaštita od sunca je korak koji se ne preskače

U skladu sa tim, Nina smatra da je najvažnija stvar na koju moramo da se fokusiramo cele godine, a posebno u narednom periodu, adekvatna zaštita od sunca, jer će upotreba visokog zaštitnog faktora (ne manje od spf 30, idealno 50 ili 50+) da sačuva zdravlje kože, ali i sprečiće stvaranje fleka, prevremeno starenje kože i očuvati jedrinu i gipkost.

– Pored upotrebe visokog zaštitnog faktora jednako je važno da koristimo dovoljnu količinu proizvoda da bismo dobili zaštitu koju nam proizvođač obećava na pakovanju, a to je oko 1.2 do 1.5 ml za lice, vrat i dekolte ili u mojoj verziji “tri dužine prsta”. Kada je izbor preparata u pitanju to ostavljam kao lični izbor jer najbolji spf je onaj koji se maže redovno.

A bez obzira na godine, prema Nininom mišljenju, najvažniji koraci u svakodnevnoj nezi bi trebalo da budu adekvatno čišćenje kože (posebno uveče) i zaštita od sunca preko dana. Ističe da dan ne može da zamisli bez spfa, uljanog čistača i kreme za zonu oko očiju, a sve ostalo zavisi od trenutnog stanja kože što može, i ne mora, da ima veze sa godinama.

– Mladoj koži je uz osnovno potrebna još jednostavna krema, eventualno krema za zonu oko očiju i to je sasvim dovoljno iako često vidim da vrlo mlade osobe unište barijeru kože upravo prevelikim brojem neadekvatnih i agresivnih sastojaka. Kasnije se mogu uvesti ampule, serumi, bogatija nega i naravno veliki sam zagovornik kombinacije kozmetičkih tretmana i pažljivo odabrane kućne nege i tu je kozmetičar najbolji saradnik jer će vam tačno reći šta je koži potrebno, kako da te njene potrebe ispunimo i kako da dođemo do njene najbolje verzije.

Nijedan ekstrem nije dobar

Ono što posebno naglašava je važnost da težimo balansu i da nijedan ekstrem nije dobar – bez obzira u kom je smeru, pa čak i kad je to “zdravija” opcija.

– Apsolutni sam protivnik zastrašivanja kozmetičkim sastojcima, raznim listama nepoželjnih, “toksičnih” i “opasnih” sastojaka, aplikacija koje “skeniraju sastav”. Kozmetička industrija neće da nas ubije i nećemo umreti od maskare, a marketing koji se zasniva na plašenju korisnika je za mene potpuno pogrešan i vrlo neetički. Inci liste koje se nalaze na svakom pakovanju kozmetičkog proizvoda su zakonska regulativa pre svega zbog potencijalnih alergena, ali nam ne govore ništa o samoj formuli. Pokušavajući da ih tumačimo, posebno ako nismo kozmetički formulator ili farmaceut, je isto kao da probamo da napravimo recept u kome piše “brašno, jaja, mleko, prašak za pecivo” – može da bude i torta i proja i palačinke.

“Prihvatila sam sebe, to je divan osećaj”

Mnogima je privukla pažnju Ninina kosa, naime, ona je pre devet meseci prestala da se farba i ističe kako joj je to jedna od boljih odluka, a našalila se da tema kose nikako ne može da je zaobiđe.

Nina Kozić
Nina KozićFoto:Nina Kozić / Ustupljena fotografija

– Seda sam od svoje dvadesete godine zahvaljujući prvenstveno genetici, a kosa je uvek bila neki moj lični pečat počevši od prvog farbanja u crvenu još u 7. razredu (moja generacija se sigurno seća serije “Moj takozvani život” koju smo pratili) i kasnije jer sam zaista promenila najrazličitije boje na glavi – od bele do crne, pink, ljubičaste i svega i svačega između.

Nina Kozić
Nina KozićFoto:Nina Kozić / Ustupljena fotografija

Poslednjih godina sam bila tamna i umorilo me je stalno “jurenje izrastka” jer nisam bila zadovoljna. Stalno sam imala utisak da nešto krijem, da me je sramota što sam seda i odlučila sam da se tog osećaja oslobodim. Oslobodila sam sede i čini mi se da sam time i oslobodila sebe. Najveća prednost toga što sam prestala da se farbam je što sam prihvatila sebe, a to je divan osećaj, ispričala je Nina za Žena.rs.

Saznajte sve o najvažnijim vestima i događajima, pridružite se našoj Viber i WhatsApp zajednici, prijavite na newsletter, ili čitajte na Google News.Autorska prava Zadovoljna / Tekst / Slika / Video /