in

Ovo su najkorisniji saveti za tanku i visoko poroznu kosu: Evo o čemu treba da povedete računa kako bi uvek bila blistava i zdrava

Ovo su najkorisniji saveti za tanku i visoko poroznu kosu: Evo o čemu treba da povedete računa kako bi uvek bila blistava i zdrava

Ovaj izraz se odnosi na to koliko lako kosa može da upije, ali i da zadrži vlagu unutar vlasi. A ako imate visoko poroznu kosu, postoji mnogo stvari koje možete da učinite kako bi optimizovali svoju rutinu i sprečili nepoželjne posledice poput elektrisanja ili beživotnih vlasi.


Oprala sam kosu SODOM BIKARBONOM i odmah BACILA ŠAMPON: Nisam ni slutila šta će se desiti, ŠOKIRANA SAM REZULTATIMA


Retko ko voli ovu frizuru, a Kajli Džener je vratila u modu sa samo par slika: Ova ALTERNATIVNA VERZIJA BOBA preti da postane pravi hit

Za razliku od kose niske poroznosti, koja ima izrazito ravan sloj kutikule zbog čega pramenovi manje upijaju vodu i proizvode, kosa visoke poroznosti ima otvorenije kutikule. To omogućuje da proizvodi za kosu i voda lakše prodru u vlasi. Međutim, kosi visoke poroznosti teže je zadržati vlagu upravo zbog otvorenosti kutikula.

Farbanje, često oblikovanje vrućim uređajima, preterana manipulacija, agresivni proizvodi, pa čak i šteta uzrokovana agresorima iz okoline mogu da utiču na stanje kutikula kose. Obično, ali ne uvek, kosa koja je blajhana ili tretirana bojom takođe ima visoku poroznost.

Kako odrediti poroznost kose?

Testiranje poroznosti kose može da se obavi kod kuće u nekoliko jednostavnih koraka.

Ovi testovi pružaju uvid u sposobnost kose da apsorbira i zadrži vlagu, pomažući vam da u skladu s tim prilagodite svoju rutinu nege kose. Dobro je imati da umu da se i pojedinačne vlasi kose mogu razlikovati, zato je korisno razmotriti njeno celokupno ponašanje.

Dva testa koja mogu da pomognu:

Test plutanja

Uzmite nekoliko vlasi čiste kose i stavite ih u posudu s vodom. Ako kosa pluta na površini, to ukazuje na nisku poroznost. Ako brzo potone, kosa je verovatno visoko porozna. Kosa koja lebdi u sredini posude s vodom ima normalnu poroznost.

Test vodom u bočici s raspršivačem

Poprskajte deo čiste, suve kose vodom i ako se voda nakupi i potrebno joj je duže vreme da se upije, vaša kosa možda ima nisku poroznost. S druge strane, ako se brzo upije, to ukazuje na visoku poroznost.

Kako se brinuti za visoko poroznu kosu?

Redovno šišanje

Kosa koja je već oštećena neće se čarobno popraviti, zato zakažite termin kod svog frizera. Ovo je najbolji put do negovane, zdrave kose jer na ovaj način kosi pružate najbolje moguće uslove za dalji rast.

Smanjite stilizovanje

Kako biste oživeli svoju kosu, drastično smanjite upotrebu uređaja za oblikovanje. Uz to, nemojte da zaboravite da koristite proizvode za zaštitu od toplote.

Bantu čvorovi, heatless curls metoda, pa čak i gumica za kosu, šnala ili rajf mogu kosi da pruže preko potreban odmor od oblikovanja. Jednu stvar koju morate da imate na umu i kod oblikovanja kose bez korišćenja uređaja je to da izbegavate preveliku napetost, odnosno zatezanje kose. Ako se kosa lomi, možete da razgovarate i sa svojim frizerom o najboljoj vrsti frizure za trenutno stanje kose.

Izbegavajte sulfate i formule na bazi alkohola

Svi sastojci koji isušuju kosu dodatno će je lišiti vlage koja joj je potrebna i mogu izazvati lomljenje. Zato stručnjaci preporučuju izbegavanje proizvoda koji sadrže formule na bazi alkohola ili sulfata. Kosu visoke poroznosti treba pažljivo tretirati i potrebni su joj proizvodi koji joj vraćaju vlagu, smanjuju neželjeno kovrdžanje, zadržavaju vlagu i štite kosu od toplote.

Proizvodi bogati hidratantnim sastojcima

Za kosu visoke poroznosti, jako je važna redovna dubinska regeneracija i korišćenje ulja i krema koje pomažu kosi u zadržavanja vlage. Kreme, ulja i maske pružaju pomoć u hidrataciji i jačanju vrlo porozne kose. Ulje jojobe najviše oponaša prirodna ulja kose. Limunska kiselina je još jedan izvrstan sastojak. Pomaže da se zatvore kutikule, tako da bogata ulja koja su unešena u kosu kroz regeneraciju ostaju duže u kosi.

Doza proteina

Proteinski tretmani dolaze u različitim oblicima. Ako imate jako oštećenu kosu, onda bi vam intenzivan tretman s proteinima mogao pomoći kako biste izbeglu dalja oštećenja. S druge strane, manja oštećenja mogu da se reše proteinskim proizvodima za održavanje zdravlja kose poput regeneratora ili maske za kosu. Proteini mogu ojačati kosu, ali mogu je i isušivati, zato nanesite proteinsku masku jednom mesečno kako bi je regenerisali bez daljeg lomljenja.

Tretman hidratantnom maskom

Crna kosa zahteva mnogo vlage kada je zdrava, a kada je visoke poroznosti, potrebno joj je još više. Steknite naviku nedeljnog dubinskog regenerisanja. Ovde je cilj nahraniti oštećene vlasi istovremeno podstačući zdrav rast novih vlasi koje nisu visoko porozne. Obilno nanesite hidratantnu masku na kosu i stavite plastičnu kapu na nju na 15 minuta. Potom isperite hladnom ili mlakom vodom kako bi omogućili kutikulama da se zatvore i zadrže vlagu. Za dodatnu negu, zagrejte kosu kako bi joj pomogli da upije masku još bolje.

L.O.C. metoda

Dok hidratizujete kosu, nemojte da dopustite da sav taj trud propadne jer kosa ne zadržava tu vlagu.

L.O.C. metoda (eng.Leave-In Conditioner, Oil i Cream – ovim redosledom je potrebno nanositi lagani leave-in regenerator na bazi vode, potom ulje, a na kraju hranjivu i masnu kremu za negu kose) vrlo dobro funkcioniše na kosi visoke poroznosti, posebno s teškim maslacima poput shea ili manga za zaključavanje vlage u kosu.

Biće dovoljna sasvim mala količina, a najviše se potrebno fokusirati na vrhove, svako veče ako je potrebno.

Nežno postupajte sa svojom kosom

Kosu visoke poroznosti treba tretirati vrlo nežno jer je jako krhka. Stručnjaci preporučuju raščešljavanje češljem sa širokim zupcima i korišćenje svilenih ili satenskih marama za zaštitu kose ili jastučnica jer one ne upijaju vlagu i istovremeno održavaju zdravlje kose.

Možda će proći nedelje ili meseci pre nego što primetite razliku, ali sve dok praktikujete dobru negu kose, vaše vlasi će s vremenom ponovno da postanu zdrave.

Saznajte sve o najvažnijim vestima i događajima, pridružite se našoj Viber i WhatsApp zajednici, prijavite na newsletter, ili čitajte na Google News.Autorska prava Zadovoljna / Tekst / Slika / Video /