in

Sve tehnike manikira, fel, akril i dip puder

Svi ste čuli za tehnike manikira sa gel i akril noktima, a najnovija tehnika dip puder postaje sve popularnija. E sad, koji manikir odabrati ozbiljno je pitanje i više od kozmetičke odluke. Svaka tehnika ima svoje specifičnosti, od pripreme nokatne ploče do nanošenja raznih mešavina na njih, zahteva drugačiji proces i daje različite efekte.


ZABLISTAJTE KAO NIKAD: Proverene cake da sredite ten, izrastak, podočnjake i nokte koji vape za manikirom


MANIKIR princeze Dajane je ponovo HIT i žene ga PROSTO OBOŽAVAJU: Evo kako da ga uradite sami kod kuće

Pigmenti u prahu su apsolutni hit

Dip puder je dugotrajna opcija za manikir koja postaje sve popularnija. Boju ne daje lak, već pigment u prahu koji se suši i učvršćuje tečnim fiksatorom. Ovo čini manikir dip puderom izuzetno izdržljivim, pa traje do četiri nedelje.

Kako se nanosi: Nokti se isturpijaju, četkicom se nanese lepak, a zatim se umaču ili posipaju akrilnim prahom. Višak praha se otrese i stavlja se aktivirajući završni premaz kako bi se prah stvrdnuo. Proces se ponavlja nekoliko puta da bi svaki nokat bio potpuno prekriven željenom bojom.

Prednosti: Brzo se suši bez upotrebe UV svetla. Uostalom, profesionalni manikir i radimo sa željom da napustimo salon sa suvim i čvrstim noktima. Tako da, ako želite da manikir kraće traje, ovo je tehnika za vas. Prednost je i što se ne koristi UV svetlo za sušenje.

Nokti su savitljivi i izdržljiviji nego kad se rade druge tehnike, tako da su dobra opcija ako puno radite rukama. Nokti su manje teški i kruti jer ova tehnika ne stavlja toliko mešavine na nokte kao kod gel ili akril tehnike.

Mane: Može da bude nehigijenski ako se radi umakanje noktiju u posudu sa pigmentom u koju i drugi umaču nokte, tako da, ako možete, tražite da vam pigment nanesu posipanjem. Pošto se nokat dosta brusi i briše kako bi se osiguralo da se lepak zalepi, to može vremenom da oslabi nokte i učiniti ih sklonijim lomljenju. Nekad sadrži supstance koje mogu da iritiraju poput metil-metakrilata i toluena.

DIP POWDER tehnika manikiraFoto:shutterstock

Stari dobri gel skoro kao prirodan

Za gel tehniku ste svi verovatno čuli. Osim u kozmetičkim salonima, većina drogerija prodaje najrazličitije gel lakove za nokte. Najprivlačnija stvar kod ovog tipa je to što izgleda kao običan lak za nokte i nanosi se kao običan lak za nokte, ali nije običan.

Kako se nanosi: Gel lak nanosi se četkicom na prirodne ili veštačke nokte, a zatim se suši pod UV ili LED svetlom. Potrebno je namazati dva ili tri sloja.

Prednosti: Brži je proces od akrilne ili dip puder tehnike. Bez mirisa je i netoksičan, za razliku od akrilnih boja.

Mane: UV lampe pod kojima se suši su kao solarijumi, pa to što se brzo suši pod njima, ide sa cenom – povećava se rizik od raka kože i drugih vrsta oštećenja kože poput staračkih pega. Proces uklanjanja može biti težak. Dok gel manikir pruža jaku završnu obradu koja traje neko vreme, proces uklanjanja, koji takođe treba da uradi tehničar, može biti podjednako štetan za vaš nokat i učiniti ga krhkim. Ovo može još više oštetiti bazu noktiju ako nokte uklanjate sami kod kuće – tako da je uvek najbolje uklanjati gel u profesionalnom salonu.

Gel tehnika se i dalje najviše radi
Gel tehnika se i dalje najviše radiFoto:shutterstock

Akrili dugo traju, a brzo se suše

Treća uobičajena opcija za manikir su akrili, koji koriste mešavinu akrilnog praha i tečnog monomera čime se stvara čvrsta supstanca koja pokriva nokat.

Kako se nanosi

: Mešavina se nanosi na prirodni nokat ili na duži, zalepljeni veštački nokat. Supstanca skoro trenutno očvrsne kada dođe u kontakt sa vazduhom. Drugim rečima, nije potrebno LED ili UV svetlo. Nakon toga, smesa na noktu može da se oblikuje u željeni oblik.

Prednosti:

Akrilni manikir je veoma jak i dugotrajan. Može se popraviti kod kuće popunjavanjem. Generalno je jeftiniji od gel noktiju. Ne zahteva LED ili UV svetlo.

Mane:

Mogući rizik od alergijske reakcije. Ako ste alergični na akrilne monomere, možete dobiti crveni osip koji svrbi svuda gde nokat trlja ili dolazi u kontakt sa kožom, često prvo na očnim kapcima. Takođe može da oslabi nokat. Slično pripremi koju nokti prolaze pre manikira sa gelom, isto važi i za akril, ali je još agresivnije. Nokti se intenzivno poliraju, što čini njihovu površinu grubom da bi se smesa zadržala na noktu. Vremenom, ovo može učiniti nokte lomljivim. Često uključuju štetne sastojke kao što su metil-metakrilat, etil-metakrilat i toluen.

Dakle, koji je najbolji?

Ponekad je jasan odgovor najjednostavniji. Generalno, nokti će doživeti najmanje neželjenih efekata ili štete ako koristite stari dobri lak za nokte. Na ovaj način izbegavate bilo kakvo grubo poliranje koje bi moglo da povredi vaš nokat ili zanoktice, kao i UV zrake koji mogu da izazovu probleme na koži. Izbor najboljeg manikira takođe može zavisiti od toga koje alergije imate ili šta može da iritira vaše nokte i kožu.

Saznajte sve o najvažnijim vestima i događajima, pridružite se našoj Viber i WhatsApp zajednici, prijavite na newsletter, ili čitajte na Google News.Autorska prava Zadovoljna / Tekst / Slika / Video /