in

Advokat: Suđenje ubici Blažiću premešteno u Specijalni sud zbog bezbednosnih razloga

On je za Tanjug rekao da sudnica u Smederevu nije adekvatna za ovakvu vrstu suđenja i naveo da će se procesno suđenje odvijati isto.

Stefanović je objasnio da u Specijalnom sudu postoje staklene barijere iza kojih je optuženi, kao i više krugova bezbednosti kojima se proverava šta ko unosi, telefoni se oduzimaju, a čuvari ispred suda imaju duge cevi.

“Adekvatnije je mesto gde se može održati i zbog veličine sale i samih uslova”, naveo je on.

Stefanović napominje da su u ovom slučaju porodice nastradalih oštećeni, koji imaju svoja prava i mogu i moraju da budu prisutni na suđenju jer su oni strane u postupku, a ne samo zainteresovana lica.

Iako je pravda teško dostižna u ovom slučaju zbog visine kazne, Stefanović kaže da porodice očekuju da suđenje bude efikasno, da se utvrdi istina i da ostatak porodice Blažić bude kažnjen.

“Radiša Blažić, otac ubice je takođe optužen. Mi smo podneli krivičnu prijavu i protiv (majke) Bojane Blažić tako da očekujemo da i ona bude procesuirana. To bi bilo ono što bi makar minimalno zadovoljilo porodice oštećenih”, rekao je advokat.

Krivična prijava protiv majke Uroša Blažića je podneta za tri krivična dela – neovlašćeno posedovanje oružja i eksplozivnih materija, lažno prijavljivanje i davanje lažnog iskaza, precizirao je Stefanović.

Ona je, kako je naveo advokat lažno prijavila porodice oštećenih, a koja krivična prijava je odbačena, dok je lažno svedočila o imovini da bi opstruisala naknadu štete.

“Oštećeni i Bojana Blažić su saslušani u policiji i mi čekamo da bude zvanično pokrenut postupak protiv nje”, naglasio je Stefanović.

Advokat je naveo i da još uvek nije zakazano pripremno ročište koje je premešteno u Specijalni sud u Beogradu.

Blažić je optužen da je 4. maja prošle godine u selima Malo Orašje i Dubona kod Mladenovca ubio devet mladih ljudi i 12 ranio.

Pripremno ročište u tom postupku je 23. maja odloženo zbog incidenta u sudnici kada su porodice žrtava reagovale pošto su Blažić i njegov otac uvedeni u sudnicu, zbog čega ih je obezbeđenje vratilo u pritvorsku jedinicu.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /