in

Afrička kuga registrovana je u okolini Bijeljine na farmi sa blizu 1.000 svinja

Eutanazija zaraženih životinja počeće sutra ujutro, ali još nema podataka gde će one biti zbrinute, jer gradske vlasti Bijeljine nisu obezbedile stočno groblje, preneo je RTRS.

Na pomenutoj farmi u selu Dvorovi ima 380 krmača i 600 prasadi, a tamo su u toku i inspekcijske kontrole, dok će tim Veterinarskog instituta “Dr Vaso Butozan” uraditi epidemiološki izvještaj.

Pomoćnik ministra za resor veterinarstva Negoslav Lukića rekao je da je danas je doneseno rešenje o proglašenju zaraženog područja od tri kilometra i ugroženog područja od 10 kilometara u Bijeljini.

“Ministarstvo poljoprivrede je pje desetak dana donelo meru zabrane prometa svinja na stočnim pijaca, jer ih je struka prepoznala kao mesta gde se obavlja ilegalan promet životinja”, rekao je Lukić.

On je naveo da će sve životinje na farmi, gde je potvrđena svinjska kuga biti eutanazirane i konstatovao da Bijeljina i dalje nema obezbijeđeno stočno groblje, što je obaveza svake lokalne uprave u skladu sa Zakonom o veterinarstvu.

“Nažalost, stočna groblja nisu obezbeđena u Bijeljini, ali postoje dve lokacije za koje mi je rečeno da će na jednoj od njih biti zbrinute eutanazirane životinje”, rekao je pomoćnik ministra.

Lukić je naveo da je Republiku Srpsku afrička kuga svinja do sada koštala 25 miliona konvertabilnih maraka direktne štete, kao posledice neodgovornog ponašanja ljudi, odnosno zbog ilegalnog prometa životinja.

Pomoćnik ministra za veterinarstvo je ponovo uputio apel farmerima da podignu na najviši nivo odovornost i sprovođenje biosigurnosnih mera.

Lukić je rekao da su kontrolisani restorani, objekti koji nisu odobreni za klanje životinja, a u kojima se vrši klanje bez nadzora i pregleda, kao i promet životinja.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /