in

Akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u Srednjoj medicinskoj školi u Senti

Akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u Srednjoj medicinskoj školi u Senti

Anja Stojanov student je Farmaceutskog fakulteta u Novom Sadu. Srednju medicinsku školu završila je prošle godine. Ona je došla da podrži akciju i dobrovoljno da krv, što je u skladu sa vrednostima kojima su je učili profesori tokom srednjoškolskih dana.

“Trebalo bi više da se apeluje na ovo dobrovoljno davanje i smatram da bi više dbrovoljnih davanja trebalo da se organizuje”, rekla je Anja Stojanov.

Jedan od najvažnijih zadataka jeste podizanje nivoa svesti učenika o značaju humanitrnih akcija uključujući i dobrovoljno davalaštvo krvi, kažu u Srednjoj medicinskoj školi.

“Oni su prepoznali pozitivan uticaj ovog rada i možemo reći da oni uljučuju i svoje vršnjake u sve to. Idu u druge škole i pričaju sa njima, razne radionice rade”, saopštila je Anita Tot Vašarhelji, psihološkinja, Srednja medicinska škola, Senta.

Zahvaljujući brojnim akcijama rezerve krvi trenutno su stabilne, kažu u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine.

“Međutim, apelujemo na građane koji su dobrog zdravstvenog stanja da dođu, da se zajedno pripremamo za ovaj letnji period koji predstoji. Uvek u tom period imamo malo smanjen broj davalaca zbog sezone godišnjih odmora”, izjavio je dr Stefani Delić, Zavod za transfuziju krvi Vojvodine.

“Ovako kada su svi iz razreda došli koji su napunili osamnaest godina, započeli su jedan lep humani gest kada mogu da pomognu drugim ljudima”, kazala je Teodora Đukić, sekretarka Crvenog krsta Senta.

Sledeća akcija dobrovoljnog davalaštva krvi biće održana u Senti 15. aprila od 9 do 12 časova, u prostorijama Crvenog krsta.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /