in

Активно 14 противградних станица на територији Кикинде

У наредних шест месеци, Милана Векић, противградна стрелкиња, биће у приправности 24 сата, јер у случају појаве градоносних облака мора да дејствује правовремено. Након завршене обуке, она је ангажована на противградној станици у атарском подручју Банатског Великог Села, станици која припада радарском центру Самош.

“Ми имамо, у оквиру 24 сата, обавезна јављања, затим обавезна слушања прогноза, примање инструкција. Уколико се појави потреба за деловањем, такође нема временског ограничења, 24 сата ми смо на терену”, казала је Векић.

Територија Кикинде у надлежности је два радарска центра – Самош и Бајша, и „покривена“је са 14 противградних станица, на којима је ангажовано 28 стрелаца. Поред скромних 4.000 динара накнаде за њихов рад, који обезбеђује РХМЗ, кикиндска локална самоуправа издвојила је додатна средства за ту намену.

“Ове године смо за ту намену издвојили 2,5 милиона динара и месечна надокнада од града, по стрелцу, износи 8.000 динара. Поред тог износа, РХМЗ плаћање ангажовање стрелаца 4.000 динара месечно”, напоменуо је руководилац Одсека за пољопривреду и рурални развој Далибор Оличков. 

противградне, ракете, , , фото, бела, терно

Град издваја средства и за набавку нових ракета, као и за одржавање и опремање противградних станица.

“Град свакако издваја средства и за набавку ракета. Конкретно, прошле и ове године нисмо имали потребе за куповином нових ракета, јер је остало од претходних година, што значи да ипак није било толиких елементарних непогода”, рекао је Оличков.

Како је најављено, од следеће године и Кикинда би требала да буде обухваћена аутоматском противградном заштитом, јер је на већем делу територије Војводине тај начин рада већ заживео.