in

Амбасадор Украјине: Србија да се придружи санкцијама против Русије

Толкач је на конференцији “Место Србије у евроатланској заједници”, коју организује Евроатлански савет Србије, рекао да Украјина борећи се против руске агресије не брани само своју територију, већ демократске вредности, слободу и будућност целе Европе.

Захвалио је Србији што се придружила резолуцији Генералне скупштине УН којом се осуђује агресија Русије на Украјину наводећи да је Србија изабрала европске вредности.

”Позивамо све да подрже борбу украјинског народа, јер ће наша победа бити победа за све у Европи, па и Србију”, рекао је амбасадор.

Толкач је рекао да је више од пет милиона Украјинаца, углавном жена, деце и старих, напустило земљу од почетка руске агресије, као и да су многи дошли у Србију и захвалио председнику Србије Александру Вучићу на томе што је Србија прихватила украјинске избеглице.

Навео је да су, с друге стране, Украјинци у Србији разочарани руском државном пропагандом у медијима и, како је рекао, отвореном глорификацијом руског председника Владимира Путина оценивши да то ”не приличи земљи која је на европском путу”.

На конференцији је говорио и председник Евроатлантског савета Србије Драган Шормаз који је приметио да самит НАТО-а у Мадриду наговештава промене у евроатлантском свету.

На самиту су, како каже, учествовале и четири демократске пацифичке државе као што су Јапан, Јужна Кореја, Аустралија и Нови Зеланд.

”Јапан чак мења устав у којем је до сада писало да се њихова војска развија само као одбрамбена. Све је то изазвано ратом у Украјини и очигледно је евроатланстки свет жели да нешто промени”, рекао је Шормаз.