in

Arheolozi iz Ermitaža na lokalitetu u Čurugu

Danas je ekipu arheologa posetio i ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko, a od stručnjaka se moglo čuti da im je pomoć ruskih kolega dobrodošla i u ostvarivanju cilja – osnivanja Erheološkog parka u Čurugu.

Punih 25 godina arheolozi Muzeja Vojvodine rade na lokalitetima u okolini Čuruga i za dve i po decenije, jedno nalazište, preraslo je u kompleks arheoloških nalazišta i sada ih ima pet.

Ove godine, veliku pomoć pružaju arheolozi iz Rusije, zajednički rade na tri lokaliteta, a nalazište Boronj Ciglana, kažu iz ekspedicije arheologa, jedno je od najzanimljivih za stručnjake.

“Najstarije što je pronađeno jesu grobovi za koje je ustanovljeno da potiču iz 2. veka nove ere i pripadaju narodu Sarmata. A nalazište Stari vinogradi koje se radi od 97. godine najkompletnije zato što daje slojeve od bronzanog doba pa sve do 17 veka”, objašnjava Stanko Trifunović, arheolog, muzejski savetnik u Muzeju Vojvodine.

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko podseća da su stručnjaci iz Rusije i Srbije odličan su primer saradnje, posebno jer ima još mnogo toga da se otkrije, zbog čega pomoć i podršku pruža i ambasada Ruske Federacije u Srbiji.

“Ovo je i cilj ovih nalazišta da se pokaže uloga Slovena u Evropi, u stravarnju evropskog života, u razvoju Evrope”, zaključuje Harčenko.

U planu je da kompleks preraste u Arheološki park, ideja je spremna, realizacija još na čekanju.

Predsednik Opštine Žabalj Uroš Radanović kaže da će ta ideja biti u fokusu lokalne samouprave.

Stručnjaci iz Muzeja Vojvodine napominju da im pomoć kolega iz Rusije mnogo znači, a planiraju da uključe još više naučnika koji nam nedostaju.

 

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /