in

Artroskopska hirurgija budućnost ortopedske hirurgije

Artroskopska hirurgija budućnost ortopedske hirurgije

Artroskopska hirurgija predstavlja budućnost ortopedske hirurgije, a stručnjaci Univerzitetskog Kliničkog Centra Vojvodine su među prvima u regionu počeli da primenjuju tu neinvazivnu metodu.

“Ova tehnika se na Klinici radio d ’90-ih godina prošlog veka, i urađeno je preko sedam hiljada artroskopskih operacija kolena meniskusa, a isto tako je urađeno preko šest hiljada operacija ligamenata”, kaže prof. dr Miroslav Milankov, predsednik Balkanskog udruženja artroskopske hirurgije i sportske traumatologije.

Reč je o neinvazivnoj metodi, koja se radi u lokalnoj anesteziji, a pacijenti se otpuštaju iz bolnice svega par sati od intervencije.

“To je neinvazivna metoda, koja se kroz dve rupice u predelu kolena ulazi u koleno sa jednim optičkim instrumentom, pregleda koleno, a kroz drugu rupicu se izvrši operativni zahvat, u zavisnosti da li se radi o oštećenju meniskusa, hrskavice ili neke ovojnice u zglobu”, kaže prof. dr Milankov.

Upravo izvođenje te metode, na pacijentima iz Vojvodine, mogli su da prate i savladaju ortopedi iz regiona i nekih evropskih zemalja, tokom jednodnevnog kursa, koji je bio uvod u četvorodnevni multidisciplinarni kongres, čiji je Novi Sad drugi put domaćin.

“Imamo goste iz raznih krajeva sveta, Kanade, Nemačke, Engleske, Belgije i iz balkanskih zemalja, i tu će se obuhvatiti artroskopska hirurgija u predelu skočnog zgloba, kolena i ramena”, kaže prof. dr Milankov.

Osim ortopeda, Kongresu prisustvuju i reumatolozi, fizijatri i lekari drugih specijalnosti, koji će razmeniti iskustva u lečenju osteoporoze, osteoartritisa i ostalih mišićno-skeletnih oboljenja, koja su, kako napominje naš sagovornik, sve učestalija u našoj populaciji.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /