in

Бајден потписао уредбу којом се штити право на абортус

У више од 10 држава од тада су уведена стриктна ограничења или потпуне забране обављања абортуса, а у још 10 и више ће се, наредних недеља и месеци, уводити додатне рестрикције, пренео је АП.

“Врховни суд је јасно показао да неће штитити права жена. Ја хоћу”, поручио је Бајден.

Он је указао на ограничења свог положаја и истакао да би била потребна одлука Конгреса да се право на абортус поново успостави у државама где су уведене забране.

Он је позвао жене да гласају у новембру, наводећи да је најбржи начин да се заустави и преокрене укидање права на абортус да се изабере значајна демократска већина у Конгресу како би се усвојили закони који гарантују та права.

“То је најбржи пут који нам је на располагању”, рекао је Бајден новинарима у Белој кући.

“Надам се и снажно верујем да ће жене изаћи на изборе у рекордном броју да поврате права која им је суд одузео”, истакао је он, пренео је Глас Америке.

Бајден је, такође, упозорио да ће републиканци, уколико преузму контролу над Конгресом у новембру усвојити забрану абортуса на националном нивоу, али је рекао да ће уложити вето на било какву такву одлуку.

Председничка уредба би требало да ублажи неке казне са којима би се могле суочити жене које желе да абортирају, када пресуда Врховног суда ступи на снагу, али генерално не може да очува право на абортус у целој земљи.

Уредба даје овлашћења секретаријатима за здравство и правосуђе да се јаче боре против забране пилуле за абортус и против забране женама да путују у другу државу, ако је у њиховој абортус забрањен.

Прописује се и на који начин се третирају медицински подаци, односно штите подаци о женама које желе да абортирају.