in

Barac: Prijem tzv. Kosova u SE krši se sa osnovim vrednostima SE

Barac: Prijem tzv. Kosova u SE krši se sa osnovim vrednostima SE

“Zaštita ljudskih i manjinskih prava, sloboda, pravo… Gde je zaštita dece na KiM? Ukoliko ispitaju sve te vrednosti, doći će do zaključka da svakako ne bi smeli da glasaju za prijem tzv. države Kosovo u SE, jer se to krši sa njihovim osnovnim vrednostima, bez obzira na administrativne procedure koje mogu da ispune”, naveo je on za Tanjug.

Barac smatra da je ovo još jedan opasan presedan, jer se ruše vrednosti na kojima počiva SE, koji je, napominje on, bio ključan u stvaranju EU i evropskih vrednosti; koji predstavlja civilizacijsko dostignuće i nešto što daje oreol Evropi kada se ona ponaša intervencionistički da bi zaštitila neke vrednosti.

Komentarišući zaoštrene odnose Zapada sa Beogradom, Barac je rekao da smatra da nije u potpunosti zaoštren odnos već da Srbija trpi pritiske zato što želi da ima slobodarsku spoljnu politika i promišlja šta je najbolje za njene nacionalne i državne interese, i u skladu sa tim donosi odluke.

“To, čini mi se, nikome više ne odgovara, i zato nas pritiskaju i sa istoka i sa zapada, malo više sa zapada, jer nismo uveli sankcije Rusiji. Sve ovo što se sada vidi jeste jedna vrsta pritiska i provokacije. Vrlo je evidentno da se te vrednosti ne poštuju na KiM. Sve fundamentalne vrednosti na kojima počiva SE prekršene su na KiM”, ocenio je on.

Komentarišući tvrdnje doskorašnjeg direktora BIA Aleksandra Vulina o finalizaciji zavere protiv Srbije i Republike Srpske, Barac je izjavio da sve više informacija govore da je jedan takav projekat i agenda stavljena na sto, i dodao da se u argumentaciji u porukama koje se šalju u zadnje vreme vidi da se kreće sa tim projektom.

“Njima je, čini se, došlo na dnevni red upravo takvo stanje, imaju zeleno svetlo da krenu sa tim projektom, da se u potpunosti očisti Evropa, da svi budu vrlo jasno i nedvosmisleno pod jednom kapom i da ne postoji nikakva slobodna politika. Ako Nemačka nema slobodnu spoljnu politiku, ne može ni Srbija”, rekao je on.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /