in

Bela kuća: Nema naznaka da će Izrael narednih dana izvesti invaziju na Rafu

Bela kuća: Nema naznaka da će Izrael narednih dana izvesti invaziju na Rafu

“Nismo videli nikakve naznake da se Izraelci spremaju da sprovedu kopnenu operaciju u Rafi. Trenutno deluje da nema izgleda da se to dogodi u narednim danima”, rekao je Kirbi, prenosi Rojters.

Procenjuje se da se oko 1,5 miliona stanovnika Gaze nalazi u skloništima u gradu Rafa, gde se suočavaju sa glađu, bolestima i svakodnevnim izraelskim bombardovanjem.

Ranije danas Bela kuća izrazila je razočaranje što je premijer Izraela Benjamin Netanijahu otkazao planiranu posetu visoke izraelske delegacije Vašingtonu, nakon što je Savet bezbednosti UN usvojio rezoluciju kojom se traži hitan prekid vatre između Izraela i Hamasa i hitno i bezuslovno oslobađanje svih talaca.

Do usvajanja rezolucije došlo je nakon odluke SAD da se uzdrže od glasanja, dok je svih ostalih 14 članica SBUN glasalo za usvajanje.

Bela kuća razočarana otkazivanjem posete visoke izraelske delegacije

Bela kuća je saopštila da je veoma razočarana odlukom izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da otkaže planiranu posetu visoke izraelske delegacije Vašingtonu, nakon što su se SAD suzdržale od glasanja za rezoluciju UN kojom se zahteva hitan prekid vatre u Pojasu Gaze.

“To je razočaravajuće. Veoma smo razočarani što (izraelska delegacija) neće doći u Vašington na razgovore o održivim alternativama za njihov ulazak u Rafu”, izjavio je Kirbi, prenosi Rojters.

On je rekao da ce se na odvojenom sastanku visoki američki zvaničnici, ipak, sastati sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom, koji trenutno boravi u Vašingtonu, da bi razgovarali o značajnim pitanjima, kao što su oslobađanje talaca, humanitarna pomoć i zaštita civila u Rafi, na jugu Pojasa Gaze.

Kirbi je naglasio da se američka politika nije promenila, uprkos odluci SAD da se uzdrže od glasanja u Savetu bezbednosti UN.

Savet bezbednosti UN danas je usvojio rezoluciju kojom se traži hitan prekid vatre između Izraela i Hamasa i hitno i bezuslovno oslobađanje svih talaca. SAD su se uzdržale od glasanja.

“Ništa se nije promenilo u vezi sa našim stavom da bi izraelska ofanziva na Rafu bila velika greška”, rekao je Kirbi.

U međuvremenu, Pentagon je saopštio da američki ministar odbrane Lojd Ostin još uvek planira da se sastane sa svojim izraelskim kolegom Joavom Galantom u Vašingtonu.

Portparol Pentagona general-major Pat Rajder potvrdio je da bi sastanak Ostina i Galanta trebalo da se održi u utorak u Pentagonu

Prema njegovim rečima ministri odbrane SAD i Izraela bi trebalo da razgovaraju o brojnim temama, uključujući oslobađanje talaca koje drži Hamas i potrebe za većom humanitarnom pomoći palestinskim civilima u Pojasu Gaze.

 

 Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /