in

Benefiti solarnih elektrana za domaćinstva (AUDIO)

Benefiti solarnih elektrana za domaćinstva (AUDIO)

NOVI SAD –

Ugradnja solarnih elektrana za domaćinstva košta od tri i po do sedam hiljada evra, a ta investicija se može isplatiti za sedam godina, navode stručnjaci. Sem manjih računa za struju, ovo ulaganje, kako ističu, obezbeđuje energetsku nezavisnost, te omogućava i proizvodnju kilovata koje koriste toplotne pumpe za grejanje domaćinstva.

solarni, paneli

Ugradnja fotonaponskih solarnih panela i sistema za grejanje je sve značajnija, posebno u kontekstu aktuelne geopolitičke krize i neizvesnosti u snabdevanju energetima, kaže Bojan Grujički, direktor firme za proizvodnju grejnih, industrijskih i rashladnih sistema Viessmann u Srbiji.

Koji su to benefiti solarnih elektrana, na koji način građani treba da odrede veličinu svoje solarne elektrane i koje su ključne stavke kojima se treba voditi prilikom njihove ugradnje? Kako se svode računi sa elektrodistribucijom?

Prema njegovim rečima, postoji veliki potencijal za korišćenje ove zelene energije kod nas, jer u Srbiji ima za 30 odsto više sunčevog zračenja nego u Nemačkoj koja je inače prva u Evropi po korišćenju solarnih elektrana u domaćinstvima i privredi. A, kako dodaje, ekološka strana je nemerljiva, jer nema emisija ugljen-dioksida i ugljen-monoksida.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /