in

“Без аранжмана – Стари Медитеран” РТВ1 од 5. јула

Путовање започиње на Сицилији, магичном острву које траје од почетка времена, оној Магна Грецији по којој су ходили грчки богови и чудовишта, земљи богатстава и чаролија. Гледаоци ће моћи да се подсете прича о античким боговима који су живели и на том острву, вештим трговцима Картагине, немилосрдним Арапима, храбрим Норманима и њиховим владарима који су с правом носили репутацију краљева – филозофа.

Приче о Сицилији неће остати без великих филозофа, научника и уметника, који су црпли инспирацију на том острву: Цицерону, Херодоту, Платону, Архимеду, Каравађу, Белинију и многих других.

И модерно време представљено је у овим епизодама: један од јунака биће Гарибалди који је баш на Сицилији ујединио Италију, али и злокобна мафија из Корлеонеа. О борби против ње говориће се у емисији снимљеној у музеју Анти – мафије у Корлеонеу, али биће још занимљивих прича: једна од њих снимљена је у једном од најзначајнијих европских музеја марионета у Палерму (у који је први пут ушла ТВ екипа из Србије), фабрици маслиновог уља, фабрици инћуна и једној од најпознатијих винарија на Сицилији.

Након Сицилије (у којој су снимљене приче о Палерму, Таормини, Савоки, Рагузи, Сиракузи, Катанији и Корлеонеу), посетићемо Тунис и то: српско војничко гробље у Бизерти, Сиди Бу Саид, град Тунис и што је посебно атрактивно, јеврејски верски фестивал – ходочашће на острву Ђерба (прва српска ТВ екипа која је то забележила). То је јединствен догађај који окупља хиљаде јевреја из целог света који, заједно са својим муслиманским комшијама, учествују у једном од најрадоснијих верских празника: лаг бар Омеру. У исповестима верника, верских поглавара и посетилаца овог догађаја, гледаоци ће моћи да стекну слику о навикама и обичајима нама непознатог света, али и да се увере како је толеранција и међусобни суживот ипак могућ чак и на просторима који су традиционално осуђени на сукобе.

Аутор серијала: Блажо Поповић