in

BiH konfuzija: Dolaze rezervne snage EUFOR-a, a ne NATO-a

Goganović je izjavio da je dolazak rezervnih snaga EUFOR-a planirana aktivnost, te da se radi o upućivanju dela francuskog bataljona, odnosno snaga u rezervi EUFOR-a, radi realizacije planirane vežbe Oružanih snaga BiH sa snagama EUFOR-a raspoređenim u BiH.

“Oni će ovde boraviti samo dok traje planirana vežba, što su nedavno na konferenciji za medije objasnili komandant Eufora general Laslo Štic i ministar odbrane u Savetu ministara Zukan Helez”, naveo je Goganović u izjavi za Srnu.

Ministar odbrane u Savetu ministara Zukan Helez demantovao je ranije danas poslanika u Predstavničkom domu parlamentarne skupštine BiH Denisa Zvizdića, koji je juče na društvenoj mreži Iks objavio da u BiH uskoro dolazi bataljon NATO-a.

“Istina je da u BiH stiže francuski bataljon, kao deo rezervnih snaga Eufora. To nije NATO jedinica, osim što je Francuska član ovog vojnog saveza, pa se onda iz toga izvukao pogrešan zaključak”, naveo je Helez.

NATO pozdravio privremeno raspoređivanje strateških snaga u okviru EUFOR-a

NATO je pozdravio “privremeno raspoređivanje” strateških snaga u BiH kao podršku operaciji Altea, koju vodi EU.

“NATO i Evropska unija imaju dugogodišnju saradnju u Bosni i Hercegovini i širom Zapadnog Balkana. NATO pozdravlja privremeno raspoređivanje strateških snaga u Bosni i Hercegovini, kao podršku operaciji Altea koju vodi EU. EUFOR igra ključnu ulogu u održavanju sigurnog i zaštićenog okruženja, uz podršku NATO-a, prema Berlin plus aranžmanima”, saopšteno je iz sedišta NATO za sarajevski portal Klix.

Iz NATO su tako odgovorili na pitanje portala: “Da li će Alijansa rasporediti rezervne snage u BiH, i ako da, o kojim snagama se radi?”

Iz NATO, međutim, nisu naveli o kojim snagama je reč, kao ni cilj njihovog boravka u BiH.

Portal piše da je njihovo pitanje Alijansi usledilo nakon što je zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma BiH Denis Zvizdić juče objavio na društvenoj mreži Iks da NATO šalje “bataljon rezervnih snaga” u BiH.

NATO u BiH šalje bataljon rezervnih snaga kao podršku vojnoj misiji EUFOR Altea. Dugo očekivana i strateški izuzetno važna odluka za gašenje secesionističkih i iredentističkih ideja i očuvanje mira i stabilnosti, napisao je Zvizdić.

Dolazak 250 vojnika rezervnih snaga iz Francuske u BiH još 3. aprila najavio je komandant EUFOR-a u BiH, mađarski general Laslo Štic. Štic je tada novinarima u sarajevskoj bazi Butmir rekao da će u BiH doći 250 vojnika rezervnih snaga iz Francuske, da će u BiH ostati mesec dana i da će biti u sklopu EUFOR-ovih snaga iz Italije i Rumunije.

Štic je istakao da će na taj način biti unapređenja saradnja rezervnih snaga, kao i saradnja EUFOR-a i Oružanih snaga BiH.

Ministar odbrane u Savetu ministara BiH Zukan Helez je na istoj konferenciji za novinare kazao da će to biti prilika da Oružane snage BiH održe vežbu sa evropskim snagama, te da se može očekivati pojačano prisustvo trupa i opreme u BiH uoči vežbe.

Inače, trenutno se u BiH nalazi više od 1.100 vojnika EUFOR-a, a aktiviranjem rezervnih trupa iz inostranstva može se angažovati ukupno 3.500.

Snage EUFOR-a su raspoređene u BiH od 2004. godine, pa je ova mirovna misija najduža vojna operacija EU i jedina koja ima mandat da koristi silu. Mandat EUFOR-a svake godine obnavlja Savet bezbednosti UN.

Nakon što su ga demantovali OBA i EUFOR, Helez ima “objašnjenje”: “Rusi pokupili prnje i otišli preko Drine”

Nakon što su tvrdnje ministra odbrane u Savetu ministara BiH Zukana Heleza, o navodnom postojanju ruskih kampova za obuku na teritoriji Republike Srpske, demantovali i iz OSA i iz EUFOR-a, on kaže da su oni, kada je počeo da govori o njima, “pokupili prnje i otišli preko Drine”.

zukan, helez

“Ruski vojni kampovi su rasformirani onog trenutka kad sam počeo govoriti o njima i kad sam informacije i dokaze o njihovom postojanju predao Tužilaštvu BiH. Pokupili su prnje i otišli preko Drine, tamo gde i pripadaju”, naveo je Helez, prenose banjalučke Nezavisne novine.

Helez je ranije izjavio da kampovi za obuku paravojnih jedinica, koji su povezani sa osobama iz Rusije, postoje u okolini Rogatice i na planini Maglić. On je tvrdio da ima informacije o postojanju kampova za obuku na području Republike Srpske na nekoliko lokacija.

Govorio je o mladima i spominjao “neke ljude iz Rusije”, te da kampova nema puno, ali da, na osnovu podataka agencija, zna gde su.

O tvrdnjama Heleza oglasili su se iz Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA) BiH.

“OBA nema informacije o postojanju vojnih kampova i paravojnih formacija u BiH”, rečeno je iz ove agencije.

Helezove tvrdnje o navodnom postojanju paravojnih kampova demantovali su i iz Eufora, podsećaju Nezavisne.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /