in

Билчик: Србија да иде ка Европској унији, а не у страну

Додао је и да Парламент инсистира на томе да се кредибилна перспектива проширења заснива на политичкој вољи, одрживим напорима и неповратим реформам у свим областима, посебно у владавини права и посвећености европским стандардима и вредностима.

“Укупна брзина напретка Србије ка ЕУ зависти од владавине права, пуног усклађивања са спољном и безбедносном политиком ЕУ, укључујућии санкције против Русоје, као и од нормализације односа са Русијом. Ово нису новости за наше партнере у Србији”, поручио је Билчик у уторак говорећи пред Европским парламентом, који данас треба да усвоји извештај о Србији.

Билчик је поручио да се пред Србијом налазе изазови који су “били присутни и на почетку приступних преговора”, а који се тичу борбе против организованог криминала, побољшања изборних услова и медијског окружења, те напретка на путу Србије евроинтеграција.

Билчик је поздравио објављивање званичних резултата избора у Србији, али и указао да се у ситуацији великих геополитичких преокрета, социјалноекономских проблема у Европи и рата у Украјини, Србија налази без владе и да је изгубљено значајно време за доношење стратешких одлука.

“ЕУ приступање је стратешки приоритет Србије. Морамо да видимо де се тако и третира од стране политичке елите у Србији. Време је за Србију да крене ка ЕУ, а не у страну”, поручио је Билчик.

Известилац ЕП за Србију је похвалио напредак земље у процесу усвајања уставних амандама, као и корак напред учињен на априлским изборима који ће водити ка националном парламенту са више плурализма.

“Постоји јасан пут за напредак Србије на ЕУ путу. Лопта је сада у рукама новог руководства и нове владе”, закључио је Билчик.