in

„Бинацикл“ – бина за културно уметничке догађаје и паркинг за бицикле на Новом насељу

Два у један – што да не! „Бинацикл“ је комбиновани објекат који чини бину на којој се одржавају културно уметнички садржаји, а уједно и паркинг за бицикле! Један од циљева тог објекта је да суграђане мотивише за бициклизам и тако допринесе заштити животне средине. Колико је ово место важно за окупљање, говори и то да се на бинациклу славе рођендани.

„На дневном нивоу овуда прође јако пуно деце и јако пуно младих враћајући се из школе, из вртићам а на нашим догађајима ја бих рекла да је прошло 300, 400 људи, а очекујемо још више у наредним програмима“, каже Сара Агић, апсолвент ФТН-а , сценске архиктетуре, технике и дизајна и додаје:

„Сама идеја је у ствари почела тако што смо ми као студенти волонтирали на филмском фестивалу и проводили доста времена овде на Насељу и просто одлучили смо да урадимо нешто заједно и одлучилли смо се да урадимо ово“.

Бинацикл је направљен прошле године у децембру, у склопу културног Новог насеља, а завршен је пре неколико дана и од тада се на њему нижу различити програми.

„Почели смо са фестивалом Добро дошли на Насеље где се затварање фестивала одржало овде, оно је подразумевало промоцију књиге „Бревијер“ улице Новог насеља и свирке, потом, промоцију књиге „Попино прасе“ Синише Туцића. Идеја је да овај објекат у будућности користимо и за програме филмског фестивала „, каже Сара.

Током овог лета, на Бинациклу ће одржати Флмски фестивал, представиће се уметници из иностранства а биће и много промоција књига. Па како они воле тамо да кажу: добродошли на културно Ново насеље!