in

Бивши јапански премијер Абе погођен у груди и врат, нападач није бежао

Главни секретар кабинета Хироказу Мацуно изјавио је да не зна у каквом је Абе стању након напада, а новинска агенција Кјодо и НХК пренели су да је Абе (67) био без свести и у стању срчаног застоја, када је пребачен у болницу.

Нападач је ухапшен одмах након пуцњаве и није ни покушавао да побегне, а НХК преноси да му је полиција запленила оружје и идентификовала га.

Мацуно је на конференцији за новинаре рекао да је Абе упуцан око 11:30 ујутро по локалном времену и нагласио да се „такав чин варварства не може толерисати“, преноси Ројтерс.

Телевизија ТБС јавила је да је Абе погођен у леву страну груди, а очигледно и у врат.

Блинкен забринут због стања Абеа

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изразио је данас дубоку забринутост због стања бившег јапанског премијера Шинза Абеа, који је рањен у атентату током предизборног скупа у граду Нара.

“Наше мисли, наше молитве су са њим, са његовом породицом, са народом Јапана“, рекао је Блинкен на маргинама састанка Г20 на индонежанском острву Бали, преноси Ројтерс.

„Ово је веома, веома тужан тренутак. Чекамо вести из Јапана“, додао је Блинкен.

Чули су се пуцњи и видео се мањи облак дима у тренутку када је Абе држао говор за недељне изборе за горњи дом парламента, Дом саветника, испред железничке станице у граду Нара, на западу земље, наводи НХК.

Новинар НХК-а са лица места известио је да су се чула два узастопна пуцња током Абеовог говора.

Абе је био јапански премијер у два мандата с најдужим стажом, а поднео је оставку 2020. наводећи здравствене разлоге.

Премијер Фумио Кишида прекинуо је предизборну кампању након напада на Абеа и вратио се у Токио, преносе медији.

Абе потиче из политички утицајне породице, његов деда са мајчине стране Нобусуке Киши био је јапански премијер од 1957. до 1960. године, а његов отац , Шинтаро Абе, био је министар спољних послова Јапана.

Шинзо Абе је посетио Србију 2018. године, што је била прва посета Београду на тако високом нивоу у последње три деценије, а одликован је на Видовдан ове године орденом Републике Србије на ленти, за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Србије и Јапана.