in

Blinken tražio od Kine, Turske i Saudijske Arabije da odvrate Iran od napada na Izrael

“Sekretar Blinken je imao niz poziva stranim kolegama, uključujući turskog ministra spoljnih poslova Hakana Fidana, kineskog ministra spoljnih poslova Vang Jija i ministra inostranih poslova Saudijske Arabije Fejsala bin Farhana, kojima je jasno stavio do znanja da eskalacija nije ni u čijem interesu i da zemlje treba da odvrate Iran od eskalacije”, rekao je Miler na brifingu za novinare.

Dodao je da su američki zvaničnici prethodnih dana razgovarali sa evropskim partnerima i pozvali ih da pošalju jasnu poruku Iranu da “eskalacija nije u interesu Irana, regiona i sveta”.

Blumberg je ranije ove nedelje, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio da SAD i njihovi saveznici veruju da je napad Irana na Izrael neizbežan.

Potencijalni napad, uz upotrebu visoko preciznih projektila, navodno bi mogao da se dogodi u narednim danima, naveli su izvori Blumberga i dodali da je pitanje samo kada će Iran posredno ili neposredno napasti Izrael, a ne i da li će.

Vest o tome kasnije je objavio i Rojters. Odnosi Izraela i Irana postali su zategnutiji od izbijanja sukoba Izraela i Hamasa 7. oktobra prošle godine, nakon čega su jemenski Huti i libanski Hezbolah, saveznici Irana, počeli da izvode vazdušne napade na teritoriju Izraela.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /