in

BLISKOISTOČNI SUKOB: Izrael povukao sve kopnene snage iz južne Gaze osim jedne brigade; Iran: Neizbežna osveta biće okrutna

Izrael nastavlja sa napadima i racijama grada Kan Junisa u južnom delu Gaze. Tvrde da su našli i uništili veliko skladište oružja sa nekoliko tona eksploziva. Snažni napadi se izvode u celom Pojasu Gaze.

Hamas je potvrdio da njegova delegacija dolazi u Kairo na novu rundu pregovora o primirju ističući da ne odustaje od svojih uslova od 14. marta.

Očekuje se da će u razgovorima učestvovoati direktor CIA Bil Berns, zajedno sa ministrom spoljnih poslova Katara šeikom Muhamedom bin Abdulrahmanom el Tanijem i izraelskom delegacijom.

Od neuhranjenosti i dehidracije u Gazi je umrlo 28 dece do 1. aprila, navodi kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), dodajući da se procenjuje da je više od 50.000 dece mlađe od pet godina akutno neuhranjeno.

Zdravstvene vlasti u Gazi navodeda je broj poginulih Palestinaca u izraelskom napadu od 7. oktobra porastao na 33.137, uz 75.815 povređenih osoba.

Duž granice Izraela i Libana zabeleženo je više eksplozija sa obe strane, od artiljerijske i raketne paljbe.

16.26 – Kirbi: Izraelska vojska povukla se iz južne Gaze radi odmora i pregrupisavanja

Povlačenje najvećeg broja kopnenih snaga izraelske vojske iz južnog dela Pojasa Gaze predstavlja ”odmor i pregrupisavanje” i ne mora da ukazuje na bilo kakve nove operacije, izjavio je danas portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

15.32 – Predsednik parlamenta Irana: Neizbežna osveta Izraelu biće okrutna

Predsednik iranskog parlamenta Muhamed Baker Kalibaf izjavio je danas da će “neizbežna osveta” za napad Izraela na iranski konzulat u Damasku biti okrutna i “ubrzati propast cionističkog režima”.

11.46 – Izrael povukao sve kopnene snage iz južne Gaze osim jedne brigade

Izraelska vojska povukla je sve kopnene trupe iz južnog dela Pojasa Gaze, osim brigade Nahal, saopštio je danas portparol vojske, prenosi Rojters.

11.23 – Galant: Spremni smo za bilo koji scenario u vezi s Iranom

Izraleski ministar odbrane Joav Galant saopštio je danas da je Izrael spreman da se nosi sa bilo kojim scenarijem do kojeg može doći usled tenzija sa Iranom.

08.42 – IDF: Za Šest meseci rata u Gazi poginula 604 izraelska vojnika, ranjeno 3.193

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su tokom šest meseci rata sa Hamasom u Gazi poginula 604 izraelska vojnika, a ranjeno ih je 3.193, dok je u tzv. prijateljskoj vatri život izgubio 41 izraelski vojnik.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /