in

BLISKOISTOČNI SUKOB: Nastavljaju se pretnje iz Irana, Bajden obećao “gvozdenu” zaštitu Izraela

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, rekao je da Izrael “mora biti kažnjen i biće kažnjen” zbog napada na kompleks iranske ambasade u Siriji.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant poručuje da će svako ko pokuša da ih napadne biti dočekan čvrstom odbranom. Neprijatelj nikada ne zna kakva mu iznenađenja spremamo, ističe Galant.

I šef izraelske diplomatije Izrael Kac navodi da ako Iran napadne sa svoje teritorije, Izrael će odgovoriti i napasti Iran.

Američki predsednik Džozef Bajden poručio je da je posvećenost Vašingtona bezbednosti Izraela “gvozdena” pred pretnjama iz Irana.

SAD i njeni saveznici veruju da je veliki napad Irana na Izrael neizbežan i da bi se mogao dogoditi u narednim danima, prenosi Blumberg pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa procenama američkih i izraelskih obaveštajnih službi.

Nemačka avio-kompanija “Lufthanza” saopštila je da obustavlja letove za i iz Teherana “zbog trenutne situacije na Bliskom istoku”.

U međuvremenu, ministar odbrane Irana saopštio je da se, od ponoći po lokalnom vremenu, sav vazdušni saobraćaj iznad Teherana obustavlja zbog vojnih vežbi, javlja iranska novinska agencija Mer.

Trojica sinova vođe Hamasa Ismaila Hanijea ubijena su u izraelskom napadu u Gazi. Ismail Hanije kaže da je napad na njegovu porodicu dokaz “neuspeha” Izraela, dodajući da to neće promeniti poziciju Hamasa u tekućim pregovorima o prekidu vatre.

Izraelske odbrambene snage (IDF) i Šin Bet potvrdili su da su ubili trojicu sinova vođe Hamasa Ismaila Hanijea u napadu na kamp Al Šati u gradu Gazi, rekavši da su njih trojica bili operativci terorističke grupe.

IDF tvrdi i da su njih trojica bila “na putu da izvrše terorističke aktivnosti u oblasti centralne Gaze” kada su napadnuti.

 Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /